(M. MIJOŠEK)
Nakon ovih prazničnih dana koji su polako iza nas, mnogi su već počeli davati uobičajena standardna obećanja da će u novoj godini odmah krenuti na dijetu, a oni odlučniji spominju i upisivanje u teretane. Eto, upravo sam na tu temu nedavno na jednom našem portalu pročitao kako je jedno istraživanje provedeno u SAD-u, na Sveučilištu Alberta, pokazalo da crno vino sadrži resveratrol koji proizvodi efekte slične onima koje dobijemo nakon vježbanja. U tom istraživanju kažu da resveratrol djeluje na srce i mišiće isto kao i sat vremena provedenih u teretani, a može biti posebno od pomoći onima koji žele vježbati, ali su preslabi za to. Dakle poučen ovim istraživanjem, odlučio sam u znanstvene svrhe kušati Coronicin „Gran teran“ iz berbe 2015. i tu moju disertaciju naravno podijelim s Vama! Samo podsjećam da je Coronicin „Gran teran“ perjanica ovog podruma, a kako mi je u razgovoru Moreno spomenuo, i berbe '16., '17. i '18., koje su trenutno na odležavanju, bit će izvrsne. Grožđe za ovo vino brano je krajem rujna, a nakon berbe i prerade odrađena je maceracija od 40 dana, treba istaknuti da je ovo novitet jer su dosadašnji gran terani obično macerirani 30 dana. Vino je potom odležavalo 20 mjeseci u različitom drvu, 25 posto u rabljenim barrique bačvicama, a 75 posto u velikim 500 i 2600 litarskim drvenim bačvama. Pred puštanje na tržište, vino je još šest mjeseci odležavalo u bocama. Ističe se lijepom, dubokom rubin crvenom bojom s ljubičastim rubovima, bistro je i gusto, pred kušanje natočio sam ga u veću bordošku čašu i pustio da se nadiše kako bi se pokazao što boljim. Vrlo brzo vino se počelo otvarati i pokazivati svoju raskoš. Na prvo mirisan je, dolazi nota borovnice na koju se naslanja nota čokolade i višnje, kasnije dolazi nota sladića ili liqurizie. Kako se vino otvara, osjeća se nota dima s malo vanilije i malo klinčića. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga svježina tipična za sortu koju prate fini tanini kojima još malo treba da se ispeglaju, vino je vrlo ukusno, sa srednjim tijelom. Ima dobar balans, intenzivnost okusa mu je izražena, a okus u ustima traje dosta dugo. Na aftertasteu mi se javlja nota borovnice. Vino ima jako dobru harmoniju, lijepo se pije, a u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem deset godina. Enogastronomski izvrsno paše s mesnim jelima poput čripnje kombinirane s teletinom i svinjetinom uz krumpire i aromatične trave.
Ime vina: Gran Teran
Godina berbe: 2015
Proizvođač: vina Coronica
Lokacija: Koreniki / hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 16-18°C
Gastro preporuka: Čripnja s teletinom i svinjetinom.
Ocjena: 9,3/10
Čaša: Vinum Bordeaux Riedel glass.
Cijena (mpc): 183 kn (Cicibela Rovinj)
FRANCUSKA VINA: Champagne Allart
U očekivanju najluđe noći u godini kad ispraćamo staru i dočekujemo novu mediji su nas obasipali raznim reklamnim porukama koje su imale zadatak da u nama pobude želju za trošenjem. Neke su se reklame odnosile i na pjenušava vina, jer tradicija je da se popije pjenušac u ponoć, a tu svi redom rade veliku pogrešku jer šampanjcem nazivaju sve što ima mjehuriće, od gaziranog vina na dalje. Da još jednom utvrdimo gradivo, šampanjcem se mogu nazivati isključivo pjenušava vina koja dolaze iz francuske vinorodne regije Šampanje, a sve ostalo su pjenušci. Jedan od najboljih hrvatskih vinskih trgovaca Boris Ivančić sa svojom zagrebačkom tvrtkom „Vivat fina vina“ redovito nam otkriva neke male i veoma zanimljive šampanjske kuće. Tako u ponudi odnedavno imaju i zanimljive šampanjce male vinarije Allart iz okolice Reimsa, čije je ime etimologija od izraza „Adal”, što znači plemstvo i „Hart”, što znači teško, a obiteljski znak je plemeniti vitez u metalnom oklopu. Ova šampanjska kuća ima relativno mladu povijest jer se vinom ozbiljno počela baviti tek 1964. godine, a do tada im je glavni posao bio vezan uz uzgoj žitarica i uz ovčarstvo. Vinarija „Allart“ na tržište plasira tri etikete šampanjca: Brut rose, brut blanc de blancs i brut reserve. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje šampanjca „Allart brut reserve“ koji se sastoji od pinot noira (40 posto), meuniera (30 posto) i chardonnaya (30 posto). Vinogradi se većinom nalaze u Cernay-les-Reimsu, udaljenim samo nekoliko kilometara od Reimsa, a manji dio vinograda je u dolini rijeke Marne. Vino krasi slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, a iz čaše izvire puno živahnih sitnih mjehurića. Na prvo mirisanje javlja se nota ananasa, žute jabuke i suhih badema, potom mala nota kvasca i kamilice, na što se nadovezuje korica tosta i malo maslaca, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, ugodne svježine, vrlo ukusno, sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je djelomično izraženoj, a trajnost okusa u ustima je dosta dugačka. Vino je vrlo ukusno te se na aftertasteu javlja nota svježe breskve, vino je harmonično i jako lijepo se pije, u dobroj je kondiciji te enogastronomski izvrsno paše uz paletu novogodišnjih hladnih predjela.
Ime vina: Champagne Allart brut reserve
Godina berbe: Više berbi zajedno
Proizvođač: Champagne Allart et Fils
Lokacija: Reims / Francuska
Temperatura serviranja: 6-8°C
Gastro preporuka: Razna hladna predjela.
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Champagne Vinum Riedel glass.
Cijena (mpc): 218 kn (Cicibela Rovinj)