PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Cab iz Radovani i Tannat iz Urugvaja


Pred nama su božićno-novogodišnji praznici i mnogi od Vas će uživati u raznolikim blagdanskim delicijama. U ovo doba godine nekako se više konzumiraju mesna jela pa stoga treba potražiti neko dobro crveno vino. Kad tražimo odgovarajuću preporuku imamo dosta raznoliku ponudu, naravno da je u Istri prvi odabir tradicionalni lokalpatriotski teran, ali na našem poluotoku se izvrsno udomaćila i najzasađenija svjetska sorta grožđa cabernet sauvignon, a jedan od najboljih dolazi iz sela Radovani. Mala obiteljska vinarija Radovan koju vodi Franko sa obitelji, danas obrađuje devet hektara vlastitih nasada vinograda, a još jedan manji dio grožđa otkupe od provjerenih kooperanata. Godišnja proizvodnja im je 50.000 butelja, a kao i većini istarskih vinara, glavna sorta im je malvazija istarska. Vinarija Radovan već dugi niz godina proizvodi jedan od najboljih istarskih cabernet sauvignona, kojeg iz svake berbe pune oko 5.000 butelja. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje Radovan cabernet sauvignona iz berbe 2016., čija je manja količina nedavno puštena na tržište. Grožđe za ovo vino raslo je u vinogradu nadomak sela Radovani na dubokoj istarskoj crvenici na mikro lokaciji Cappeletto, berba je bila ručna početkom listopada, a nakon prerade odrađena je maceracija od 12 dana.   Vino je potom odležavalo u 500-litarskim drvenim bačvama 12 mjesec i još je, po točenju u bocu, šest mjeseci provelo u podrumu. Vino krasi lijepa i živahna rubin crvena boja, bistro je i gusto, a na nosu se otvara vrlo brzo po točenju u veću bordošku čašu. Miris mu je fin, ugodan, lepršav, a na prvo mirisanje otvara se nota borovnice praćena notom vanilije, slijedi nota crnog papra pa nota cimeta i prašine te malo zemljanih nota. Dakle, kompleksnost mirisa. Vino je suho, toplo i mekano s dobrom svježinom, finim ispeglanim taninima, vrlo je ukusno i krasi ga puno tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost u ustima jako dobra. Vino je ukusno, lijepo se pije, harmonično je, a na aftertasteu javlja se nota kupine. Vino je u jako dobroj formi, u usponu, i ne treba žuriti s trošenjem jer će stajanjem u boci biti još bolje. Enogastronomski izvrsno paše uz razna mesna jela od junetine i janjetine, a osobno mi je najdraži janjeći kotlet.

Ime vina: Cabernet Sauvignon

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: vina Radovan

Lokacija: Radovani / hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16°C

Gastro preporuka: Janjeći kotleti

Ocjena: 9,3 / 10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux glass.

Cijena (mpc): 103 kn (Cicibela Rovinj)

VINO JUŽNE AMERIKE: Tannat iz Urugvaja

Sorta grožđa tannat svoje porijeklo vuče iz francuske vinske regije Southwest ili jugozapad, preciznije iz apelacije Madiran koja se nalazi u francuskom dijelu Baskije. Nažalost, pojavom filoksere mnogi su kvalitetni nasadi ove sorte grožđa stradali, ali su se ipak uspjeli obnoviti. Treba napomenuti da je ova sorta grožđa među vinogradarima poznata kao izrazito tanična sorta. Zbog tih jakih tanina često se kupažira s ostalim sortama grožđa, a najčešće s cabernet sauvignonom i cabernetom francom kako bi se ublažili tanini i vino učinilo pristupačnijim široj publici. No, tannat je pravu slavu ipak stekao s druge strane Atlantskog oceana, u najmanjoj vinogradarskoj zemlji Južne Amerike, u Urugvaju gdje se i danas smatra "nacionalnim grožđem".

U Urugvaj su ga u 19. stoljeću donjeli baskijski doseljenici, a kasnije se rasprostranio i po drugim latinoameričkim zemljama, poput Argentine, Brazila, Perua i Bolivije te još u nekim zemljama južne polutke: Australiji i Južnoafričkoj Republici, a stiglo je i do SAD-a. Nedavno sam na kušanje dobio vrlo zanimljiv tannat iz Urugvaja koji proizvodi vinarija "Bodega Terrazul", a rade ga u dvije linije. Ova vinarija locirana je oko sat vremena od glavnog grada Montevidea, obrađuje 30 ha vinograda, a od sortimenta ima samo sauvignon bijeli i tannat. Glavni enolog im je Francuz Didier Cornillon.

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje tannata iz top linije urugvajske vinarije nazvanog "El Uru". Grožđe je raslo na najboljim položajima na blagim padinama u kojima prevladava glineno tlo, a nakon ručne berbe i prerade slijedila je maceracija od 15 dana te potom odležavanje od 12 mjeseci u malim barrique bačvicama od francuskog hrasta. Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto. Na prvo mirisanje javlja se nota divlje kupine, praćena notom crvenog ribiza, potom malo dima te cimeta, lista duhana i tamne čokolade. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, dobre tanine kojima treba još malo da se smekšaju. Vino je ukusno i robusnoga tijela, u dobrom je balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost dosta dugačka te ga krasi fina kakvoća. Na after tasteu javlja se nota kupine i zdrinjule. Vino je harmonično, u dobroj formi te bih ga enogastronomski poslužio uz sočan, srednje pečeni biftek s crnim tartufima.

Ime vina: Tannat "El Uru"

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Bodega Terrazul

Lokacija: Montevideo / Urugvaj

Temperatura serviranja: 14-16 C

Gastro preporuka: Biftek s crnim tartufima

Ocjena: 9,1 / 10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux glass.

Cijena (mpc) : 12 Eura (www.weinco.at)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter