KULINARSKI KUTAK

Bambusove posude za KUHANJE NA PARI


Nedavno smo posjetili dragu prijateljicu Anu u njenom popularnom Malom Baru. Ana je između ostalog kraljica moderne takozvane fusion crossover kuhinje čime spaja terroir našeg podneblja s dalekoistočnim tradicionalnim recepturama. Na zagrebačkoj adresi poviše Vlaške ulice i podno Šalate u hladovini smo ispijali mjehuriće i između ostalog uživali u spring rollsima i neodoljivim dim sumićima na vijetnamski način, najprije skuhanim na pari u bambusovoj posudi i zatim s obje strane lagano zlatnorumeno zapečenim.

Već godinama tražena i omiljena azijatska kuhinja nema granica stoga ponovo pronalazimo poveznicu u tradicionalnim posudama od pletenog bambusa za kuhanje na pari. Iako na zapadnom tržištu postoje i modernije od različitih materijala a popularna je luksuznija verzija kombinacija bambusa i porculana, ipak je nekako najpraktičnija a svakako i najjeftinija već spomenuta rudimentarna koja na našim prostorima u prosjeku, predviđena za tri etaže, ne stoji više od pedesetak kuna.

Ova se složiva posuda (od jedne do četiri etaže) u Aziji, točnije u Kini prvi put spominje u kontekstu Puta svile kada su brojni putnici na ovom dalekom i iscrpljujućem putovanju odmarali na konačištima i za okrepu ispijali čaj uz koji su se kao mali zalogaji posluživali takozvani dim sum što u doslovnom prijevodu znači "točka u srcu". Spravljani na pari i zatim posluživani u istim posudama u biti su vrlo slični našim raviolima u jednoj varijanti ili u drugoj srednjeevropskim mini knedlicama (mada je u ovom slučaju konzistencija tijesta mnogo tanja) sredina ili kako već spomenuto srce im je punjeno začinjenom junetinom, piletinom, patkom, svinjetinom, račićima, ili svim mogućim vegetarijanskim opcijama. Postoje i desertni dim sumići, a posebno su ukusni oni punjeni kandiranim korjenom lotosovog cvijeta (čuvam još jedan paketić u zamrzivaču za neku dobru prigodu). Osim prvobitnih i najrasprostranjenijih, onih na bazi rižinog tijesta postoje i bau te jaozi, raznorazna začinjena punjenja omotana lišćem lotosa, kupusa, ili kelja uvijek spravljenih na pari u nekoliko etaža.

Prefine dim sum varijante nije lako spravljati ukoliko nemate dostupne kvalitetne izvorne namirnice. Stoga se kao uostalom i u različitim dijelovima Azije i ostatka svijeta, a prilagođeno i našem podneblju i okolnostima u istim posudama na pari vrlo jednostavno i brzo daju pripremiti prekrasni zdravi obroci na bazi raznog zelenog i ostalog povrća, mesa, ribe i muzgavaca. Vješti i ambiciozni kuhari ove posude također koriste za dimljenje široke lepeze namirnica tako da na dno posude dodaju željene arome ili začine te nakon svega dvadesetak minuta možete uživati u laganom i nadasve zdravom novom gurmanskom doživljaju. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter