Tarte tatin od jabuke osim popularne štrudle nezaobilazni je slastičarski klasik tradicionalne ali i moderne kuhinje, ovisno o individualnoj interpretaciji varijacije na temu. Teško odolijevam ovom desertu ukoliko je još topao poslužen s kuglicom gustog, kremastog sladoleda od vanilije.
Za razliku od lisnatog ili vučenog tijesta koje je baza za štrudlu, tarte tatinu je baza masno tijesto što se postiže dodavanjem hladnog maslaca u brašno te je bitno sve sastojke brzo izmiješati i preraditi u tijesto, dodati željeno voće i čim prije ispeći kako sirovo tijesto ne bi upilo previše vode što bi moglo spriječiti slojevitu prhkost gotovog kolača. Dobar tarte tatin pravi je slastičarski izazov, a vještini spretnih ruku svakako pomaže i optimalan kalup, odnosno forma u kojoj se peče.
Jedan naš prijateljski bračni par koji u vlastitom aranžmanu kuha poput prvoklasnih profića čak i za pedestak ljudi u šest slijedova (istinska ljubav prema vinu traži dobru podlogu) dugo su tražili optimalne posude za individualne male tarte tatine. Gospođa je tu bila još izbirljivija i studioznija od inače zahtjevnog supruga i nakon par mjeseci slastičarskih eksperimentiranja s raznim materijalima poput lijevanog željeza, crnog željeza, emajla, silikona i keramike, odluka je pala. Za razliku od svih ostalih materijala Falkovi mali kalupi od bakra promjera 12 cm pružili su najbolji performanse. Forme i kalupi od bakra daju ujednačene rezultate kod pečenja. Osim u pećnici mogu se koristiti i na štednjaku te su odlični za karameliziranje šećera, lako se održavaju a mogu koristiti i za bezbroj inih receptura.
Pošto je idealno vrijeme zrelog slatkog voća a sad će i najbolje jabuke, valja se pozabaviti finim desertima. Pronašla sam primamljive recepte poput onog za mini tartelettes sa smokvama i bademima, clafoutis sa šljivama i čokoladom, prekriveni hrskavi kolač s jabukama i trešnjama iz kompota, tarte tatin s narančama i vanilijom ili kruškama i javorovim sirupom…Ovaj posljednji, još mlaki i poslužen s tučenim slatkim vrhnjem uz šalicu finog espressa idealan je završetak otmjenom kasnoljetnom nedjeljnom ručku. (Larisa RADIN)