SAVJETI STRUČNJAKA

ZIMSKA REZIDBA MASLINA: Počinje se pilom, a završava škarama

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Savjete o zimskoj rezidbi maslina objavljeni su u priručniku pok. Dobroslava Elezovića, Rezidba masline, a dio teksta prenosi Maslinar.

Rezidbu određuje oko. Prije početka rezidbe čovjek mora obići stablo i promotriti ga iznutra i izvana. Počinje se pilom, a završava škarama, dakle od debljeg ka tanjem.

Rezidba masline koja je prerodila traži jaču rezidbu. Valja odstraniti slabe i izrođene grane, prikratiti bočne, izazvati stablo da izbaci nove (rodne) mladice, što će značiti odmor od godinu dana. Rezidba bujne masline valja rezati umjereno ili slabo, jer ako se reže oštro, stablo reagira tjeranjem novih drvnih mladica pa se proces vrti u krug.

Rezidba na prorjeđivanje je kombinacija sanitarne rezidbe i rezidbe na rod, a njome se odstranjuju nekorisne vodopije, prebujne grane, stare, izrođene ili konkurentske grančice, mrtvo drvo, oštećene grane.

Nemojte rezati na hladnoći. Tamo gdje je zima oštra, a temperature niske ne rezati dok studen ne popusti i opasnost od smrzavanja ne prođe. Rane nastale rezidbom zarastaju to sporije što je temperatura niža.

Ako je stablo mokro (kiša, rosa, magla) također ne valja rezati. Voda je prijenosnik štetočina i bolesti, posebno raka masline.

Pila ne reže, ona trga. Zato rez nastao pilom valja zagladiti voćarskim nožem, posebno rub rane – koru.

Najbolje su škare sa dva sječiva. Za maslinu su pogodne škare sa oštrim kljunom, a nepogodne one sa širokim polukružnim kljunom.

Uvijek valja raditi što manji rez, a rez je obično kružnica okomita na položaj ili smjer grane.

Rez mora biti izveden uživo, bez ostatka. U protivnom taj dio ostaje mrtav pa razaranje drva počinje upravo od štrljka.

Rez pilom valja početi uvijek odozgo, granu treba najprije podpiliti. Deblju granu dobro je prepiliti 30-ak cm iznad željenog mjesta, a potom otpiliti ostatak kako grana diktira.

Najveća pogreška rezidbe na rod je nepoznavanje grančica. Postoje vodopije, drvne, cvjetne i mješovite. Rezidbom se uklanjaju vodopije, a ostale selektivno, ovisno o stanju grane i stabla, rodu i dr.

Sadnice starije od godinu dana režu se obavezno jer je glavni cilj ove rezidbe određivanje buduće krošnje.

Ma koji oblik krošnje izabrali, ne treba ostaviti više od 4 glavne grane – na svaku stranu svijeta po jednu, kut između njih 90 stupnjeva.

Čovjek procjenjuje koliko stablo orezati, a ta odluka ovisi o poznavanju stabla, tla, roda i dr. Stoga prije rezidbe valja prikupiti što više znanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter