ŠTETNIK PONOVNO LETI

Suzbijanje maslinove muhe mora se provesti ovaj tjedan


"Posljednjim pregledom maslina utvrđeno je da značajno raste let maslinine muhe i bilježimo ubode maslina. Do kraja tjedna nasade treba tretirati sredstvima na bazi dimetoata", glasi poruka koja je ovih dana iz vodnjanske poljoprivredne udruge Agroturist upućena lokalnim maslinarima.

Maslinarska se godina za sada pokazuje vrlo dobrom, s dobrim urodom, a nakon što su nasadi koncem proljeća i početkom ljeta uglavnom obranjeni od svrdlaša, pojačani let maslinove muhe svakako treba ozbiljno shvatiti i poduzeti sve da ne ugrozi, po svemu sudeći, dobru berbu.

Druga generacija

- Pratimo maslinovu muhu još od kraja lipnja, postoji konstantan let, doduše mali, ali stalno je prisutan. No, zadnjih 20-ak dana se povećao, posebno nakon kiše. Pratimo ga na desetak lokacija, na području Vodnjana, Fažane, Peroja, Galižane, Krnjalože, Gajane… Do sada nije bilo puno uboda prve generacije muhe, ali trenutno je u letu druga generacija i ovaj tjedan svakako treba poduzeti zaštitu. Nakon zadnje kiše lovke na nekim kritičnim pozicijama pokazuju i do 80 muha u par dana, dakle i više od 140 muha po lovci u tjedan dana. Na drugim manje ugroženim mjestima nalazimo po 15 ili 20 muha, kaže nam diplomirani inženjer agronomije Edi Pastrovicchio, stručnjak za zaštitu bilja i suradnik Agroturista.

Prema prošlotjednim očitovanjima te vodnjanske udruge daleko najjači napad muhe na Vodnjanštini bio je na području Peroja, lokalitet Tomežinica. Drugi, ali bitno slabiji od toga je na obližnjoj Marani, na raskrižju za Vodnjan, Fažanu i Peroj.

Diplomirani inženjer agronomije Ivica Lađarević, koji je profesionalno prisutniji nešto južnije, na fažanskom terenu, upozorava nas da postoji jako kratak rok za primjenu dimetoata, pa u zaštitu svakako treba krenuti ovog tjedna.

- Dimetoat, koji je registriran za masline, treba primijeniti što prije jer mu se bliži kraj primjene ukoliko želimo do berbe ispoštovati karencu od 42 dana. Uboda ima i starih i friških. U zaštitu svakako treba ići, kaže Lađarević. Prošlog je tjedna, otkriva nam, u nasadima bilježio u prosjeku sedam muha po lovki, a sada ih je i više od 20.

Sretna je okolnost što na temperaturama zraka višim od 30 stupnjeva ubod muhe u pravilu biva sterilan, ali Pastrovcchio kaže da se maslinari ne trebaju u to previše pouzdati. Kritična je točka od 3 do 5 posto ubodenih plodova, a jug Istre još je, na sreću, daleko od toga. No, let je jako velik, a u poljoprivredi se potencijalne opasnosti ne prepuštaju slučaju.

- Ovaj tjedan svakako treba krenuti sa zaštitom i to svakako po noći, kada su temperature niže, jer i zaštitna sredstva gube djelovanje pri temperaturama višim od 30 stupnjeva, kaže Pastrovicchio.

Lađarević upozorava da su za vikend najavljene kiše, a od visoke temperature zraka u kombinaciji s vlagom može se očekivati prava "eksplozija" muhe. Gdje će se muha pojavljivati i gdje će stvarati veće štete teško je prognozirati - naši sugovornici kažu da to ovisi o lokacijama, ali i nizu elemenata koje je i teško sve sagledati.

Krupne sorte

- Kontrola se prvenstveno obavlja na krupnim sortama jer su na meti muhe sorta ascolana, buža i bjelica. Ali ako nema njih, otići će muha i na sitne sorte. Svrdlaš je napadao sitne sorte pa su vlasnici takvih nasada špricali i tri puta i tu je sada daleko manje muhe. Uzgajivači krupnih sorti nisu imali potrebe toliko braniti nasade od svrdlaša pa je let muha intenzivniji kod njih. Bitno je i kako je rezidba obavljena, jer sunce će često spržiti ličinku na osunčanom plodu, a neće u onom plodu u hladu, kaže Lađarević.

O invaziji svrdlaša na jugu Istre pisali smo još koncem svibnja, nakon čega je taj je maslinarski neprijatelj broj 1 na vrijeme suzbijen i sada već uglavnom zaboravljena priča. Maslinari su se u najosjetljivijem trenutku uglavnom uspješno obranili od njega, rijetko ga se sada i vidi u polju, a opasnost je već iza nas jer je plod dovoljno krupan da mu kukac ne može nauditi. Pastrovicchio procjenjuje da oni koji nisu tretirali masline u vrijeme napada svrdlaša, ili su to činili u nedovoljnoj mjeri, mogu očekivati i do 50 posto manje uroda na sortama sitnih plodova kao što su leccino, pendolino i karbonaca.

- Tko je slijedio naše upute spasio je urod. Doduše, ponegdje se i vide ubodi svrdlaša, ali plod nije otpao nego se nastavio razvijati. Izgleda da je plod već bio veći i okoštao, tako da nije uspio napraviti preveliku štetu. Urod je inače dosta dobar ove godine, dosta se dobro oplodilo, pa možemo reći da je ovo jedna srednje dobra godina, mada zahtjevna s obzirom da je napad svrdlaša trajao mjesec i pol, čak i dva. Ali tko je radio na vrijeme i pratio štetnike prošao je bez većih šteta, rekao je Pastrovicchio. (Z. S)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter