TJEDAN PSIHOLOGIJE

VAŽNOST PODRŠKE RODITELJSTVU U DJEČJEM VRTIĆU Rastimo zajedno - odgoj nije jednosmjeran proces discipliniranja

| Autor: Anna Goreta Giannini, mag. psych. DV “Pjerina Verbanac” Labin

U Istarskoj županiji programi "Rastimo zajedno" provode se u sveukupno 20 ustanova od kojih su 16 dječji vrtići, a programe je do sada pohađalo više od 200 roditelja

 

Oslanjajući se na pravo svakog djeteta na obiteljsko okruženje koje podupire djetetovu dobrobit i omogućuje pun i harmoničan razvoj njegovih potencijala, Konvencija UN-a o pravima djeteta definirala je i pravo svakog djeteta da njegovi roditelji dobiju odgovarajuću pomoć društva u ispunjavanju svojih roditeljskih odgovornosti. Jedan od najkvalitetnijih programa podrške roditeljstvu koji se nudi u predškolskim ustanovama zasigurno je program "Rastimo zajedno" koji se sastoji od radionica za roditelje djece najmlađe dobi do 4. godine života, radionica za roditelje djece s teškoćama u razvoju te radionica za očeve. U Istarskoj županiji programi "Rastimo zajedno" provode se u sveukupno 20 ustanova od kojih su 16 dječji vrtići, a programe je do sada pohađalo više od 200 roditelja. 

Podrška i partnerstvo

Sama struktura radionica u kojima se izlaganje teorije isprepliće s grupnim refleksijama, vježbama, igrama te dijeljenjem međusobnih iskustava, spontano pridonosi produbljivanju međusobnih odnosa te stvaranju grupne kohezije. Nerijetko se tako, po završetku radionica roditelji pitaju "kada slijedi nastavak?". Što je to tako posebno što sudionike toliko poveže i "tjera" da nakon gotovo tri mjeseca uzastopnih susreta traže nastavak radionica, pokušat ću predočiti kroz nekoliko pojmova koje osobno smatram okosnicama ove priče čiji glavni likovi, uz samo šačicu dobre volje, možete lako postati i vi.

Podrška. Krećem s ovom imenicom, pokretačkom silom ovog programa. Imenicom koja stoji uspravno, stoički se odupireći pritiscima imenice škola koja se, navikla na prečesto spominjanje na ovome području, uporno trudi da joj zauzme mjesto. No vjerujte, program "Rastimo zajedno" zbilja nije škola za roditelje. Škola za roditelje podrazumijeva pojmove kao što su recepti, upute, koraci, kalup. Mi ne nudimo ništa od toga. Umjesto recepata, nudimo teorijski i znanstveni okvir. Umjesto uputa, potičemo vas na promišljanje. Umjesto diktiranja koraka, usmjeravamo vas kako da osluškujete sebe i svoje dijete. Umjesto ukalupljivanja, ohrabrujemo vas na autentičnost.

Partnerstvo. Kao što ovaj program nije škola za roditelje, tako ni voditeljice u njemu ne predstavljaju autoritete koji su u ulozi podučavanja. Štoviše, kroz svaki novi susret zapravo se naše uloge sve više isprepliću: uloga voditelja kao stručnjaka za teorije o razvoju djece i roditeljstvu, i uloga roditelja kao najrelevantnijeg stručnjaka za sebe i vlastito dijete. Namjera nam je razviti ravnopravno partnerstvo u kojem zajednički surađujemo kako bi roditelji nalazili svoje načine ispunjavanja roditeljskih odgovornosti na dobrobit djeteta i vlastito zadovoljstvo. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini