MATE JANKOVIĆ, ZVIJEZDA SHOWA 3, 2, 1, KUHAJ

U ISTRI SE VIŠE NE KUHA KREATIVNO Zapeli ste u ribanju tartufa


"Dajmo im da rade", šali se zabavni i intrigantni chef i "najopakiji" član žirija kulinarskog showa "3, 2, 1 kuhaj" Mate Janković, dok zaljubljenike u kuhanje još jedne kulinarske radionice u pulskom Gastro klubu šarmira znanjem, vještinama i osmjehom, uz pokoji otrovni komentar. Ovoga puta tema je - meso. Pogođeno kada je Mate u igri. Čista muška energija, pravi alfa mužjak, lovac, britak, simpatično bezobrazan i beskrajno brbljav, na jeziku oštar poput noža i nježan sa začinima. Onako, tip s kojim se poslije radionice zezaš i uzimaš repete. A na meniju - carsko meso s kremom od granny smith jabuke sa salatom od naranče i celera te karameliziranom ljutikom i koromačem, sjeckanim mladim lukom, uljem od lišća celera i umakom od pečenja. Božanstveno, složili su se svi polaznici -  amateri i profesionalci. Mate to pompozno komentira: "Carsko meso je seksi". A onda će: "Plasiraš znanje koje u određenom trenutku želiš prenijeti ljudima oko sebe. Uvijek želiš prenijeti više, ali te nažalost neki put onemogući vrijeme, namirnice, mjesto? Za sada sve teče u jako dobrom duhu i veliki mi je gušt", dobacio je dok je prao suđe i krenuo raditi arancine od bunceka. Bomba, energija? opaka muška hrana kojoj ne mogu odoljeti ni žene, na dijeti.

- Čini se da je kuhanje trenutno najpopularnija stvar u Hrvatskoj?

- Uopće nemam dojam da je tako.

Mislim da je kuhanje toliko zapostavljeno, budući da živimo u društvu u kojem je važnije kako ćemo se obući nego što ćemo jesti. Definitivno nas moda ne drži na životu, već svijest o tome što jedemo.

- Možete nam prokomentirati tri Michelinove zvjezdice koje su potvrđene u Hrvatskoj?

- Sve tri zvjezdice su plod dugotrajnog rada, ogromnog odricanja i ulaganja. Pogotovo tu pričam o Monteu u Rovinju koji je to potvrdio drugi put.

Restoran 360 je apsolutno zaslužio i drago mi je da Dubrovnik, na svjetskoj sceni relevantna destinacija, ima jednu zvjezdicu. Ali moj liebling je i dalje šibenski Pelegrini i Rudi Štefan koji se puno žrtvovao kako bi dobio status koji danas uživa.

- Biste li Vi jednog dana vodili restoran koji ima Michelinovu zvjezdicu. Imate li takvih ambicija?

- Moje ambicije sežu u neku drugu stvar. Imati Michelinov restoran znači za početak imati svoj restoran, ogromnu dozu discipline i samoodricanja. Ja previše volim život i previše volim putovati i raditi dok putujem. Ne mogu se vezati za jedno mjesto. Da imate Michelinovu zvjezdicu potreban je fokus na samo jednu stvar i vezanost za jedno mjesto. Nažalost, moj fokus je disperziran na jedno 350 stvari.

Ribarev sin

- Kakva Vam se čini gastro scena u Hrvatskoj? Što je u trendu? Kakvi su restorani?

- Mislim da Dalmacija doživljava svoju renesansu. Trenutno je gastronomski puno interesantnija nego Istra. Znam da ljudi to neće dobro primiti. Mislim da se Istra jako uljuljkala u svoje fuže s tarufima i u drvljenje po istim stvarima te da su zanemarili kreativni proces unutar toga jer im je dovoljno i ovako. U Dalmaciji se trenutno više trude gastronomski. Ono što je Istra bila prije 20 godina, danas je Dalmacija. Jako je dobro da jedni druge guraju i smatram da će Istra isto tako doživjeti svoju renesansu kroz nekoliko godina. (RAZGOVARALA Lara BAGAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter