ŽIVOT NIJE STAO

SVE JE MOGUĆE ON LINE Trenirati, kuhati, posjećivati muzeje, učiti svirati, učiti jezike, grafički dizajn…

| Autor: Lara BAGAR

Odlučila sam naučiti svirati klavir jer me nisu primili u muzičku kada sam bila klinka. Kada su mi u muzičkoj rekli sa sam antitalent i da nemam nimalo sluha, plakala sam sedam dana. Da bi me utješili rekli su mi da mogu svirati trubu. To me dotuklo. Sama sam sebi rekla "E, nećeš svirati ništa!" Kako trenutno ne radim i imam vremena stavila sam si aplikaciju za učenje sviranja klavira i u mojoj 46. godini odlučila svirati klavir. Nadoknađujem propušteno, veli Patricija

Iako je korona paralizirala svijet, život nije stao. On line je postala naša nova stvarnost, naš novi životni i radni prostor - virtualno mjesto susreta. To znači da i dalje možete vježbati s vašim trenerom yoge, pilatesa, plesa i održati se u formi, jer linija je u opasnosti od manje kretanja i silne hrane koju smo nakupovali za   - ne daj bože. U vremenima društvene izolacije dani su dugi a od danas kada vrijeme prolazi na ljetno radno vrijeme biti će još duži. S druge strane pojedinci kažu da im dani nikada nisu brže prolazili. Vremena ima. Stoga zašto korona vrijeme ne iskoristiti za vlastitu edukaciju. Neki od nas uče kako prvi put napraviti kolačiće, drugi treniraju slijedeći YouTube kanale, treći će napokon čitati knjige o kojima pričaju godinama, a ima i onih koji se potiču da počnu učiti nove stvari.

U 46. svira klavir

- Odlučila sam naučiti svirati klavir jer me nisu primili u muzičku kada sam bila klinka. Kada su mi u muzičkoj rekli sa sam antitalent i da nemam nimalo sluha, plakala sam sedam dana. Da bi me utješili rekli su mi da mogu svirati trubu. To me dotuklo. Sama sam sebi rekla "E, nećeš svirati ništa!" I cijelo vrijeme to je bio moj životni san skriven u ladici. Kako trenutno ne radim i imam vremena stavila sam si aplikaciju za učenje sviranja klavira i u mojoj 46. godini odlučila svirati klavir. Nadoknađujem propušteno. U nedjelju, moj dragi Bojan, sin moje prijateljice u Njemačkoj, ima rođendan i ja ću mu na klaviru preko Skypea odsvirati "Sretan rođendan", oduševljeno će Patricija. Odlučila je ovo vrijeme iskoristiti za svoje hobije za koje ranije nikad nije imala vremena. "Knjige, aparat, i štafelaj je spreman. Svaki dan fotografiram kad izađem s psima, a konačno imam vremena i za slikanje. Jedino me brine kuhanje. Obožavam kuhati. Gledam na Youtubeu fantastične kuhare i eksperimentiram u kuhinji. No, sve to i pojedem pa mislim da ću tu zanimaciju malo reducirati, živo će Sabrina kojoj vremena skoro da i fali.

Jasna pak ne propušta satove yoge sa svojom trenericom.

- Preko Zoom aplikacije imamo trening dva puta tjedno. To je sat uživo. I odlično je. A jednom tjedno stavim si i Youtube trening koji nam šalje trenerica. Odlično mi je. Održavam kontinuitet. Ovo sa Youtubea radim svaki dan- čak mi i više paše jer vježbam kad želim, ali opet ne propuštam ni jedan dan i odlično se osjećan", kaže Jasna.

Nekada papreno, sada besplatno

Damir je preko on linea usavršio sviranje gitare: "Našao sam odličnog blues učitelja. Svako večer imamo lekcije. Fantastično je. Opušta me i prođe mi vrijeme. Bolje da sviram blues, nego da sam u bluesu", šali se.

Larisa, ljubiteljica arhitekture i umjetnosti, dva je dana on line slušala predavanja o suvremenoj arhitekturi. "Našla sam on line predavanja u Beogradu. Prijavila sam se i uživala. Obnovila znanje, naučila nešto novo i opustila se. Baš mi je pomoglo i odagnalo misli u ovim teškim trenucima", iskreno će.

Đina i njezin suprug u poznim su godinama i zbog situacije ne izlaze iz stana. No, to ne znači da ne mogu plesati.

- Stavimo si Youtube od našeg učitelja plesa i plešemo po kući. A ja ne pripuštam trening, zadovoljno će Đina.

Mnoštvo aktivnosti, sportskih i gimnastičkih dvorana, također nude svoje programe. Raznorazne tehnike meditacije koje su itekako poželjne u ovom stresnom razdoblju dostupne su na mnogim kanalima. Neki tečajevi sa poznatim duhovnim predavačima ili učiteljima alternativnih tehnika za opuštanje i samorazvoj koji su prije ove situacije papreno koštali sada su dostupni on line, i to besplatno. Pa eto, svako zlo za neko dobro. Može se uštedjeti i profitirati i na taj način. Samo pozitivno.

Suzana je po cijele radila od 7 do 17 sati. Takav radni tempo uskraćivao joj je kontakt s obitelji i prijateljima. U tom stresu, našla je vremena za održavanje Sahaja Yoge meditacije u Puli. Kao i mnogi i ona je ostala doma. Kao fizioterapeut radi s djecom i ljudima, a kontakt sada nije poželjan. "Razmišljala sam što bih ja mogla učiniti u ovom trenutku? Shvatila sam da prvo trebam pomoći sebi da bi mogla biti od pomoći drugima. To sada i činim. Poslije toliko godina, imam jedan cijeli dan za sebe! Posvećujem se domu što prije nisam imala vremena, i iskreno, baš mi je falilo. Jutarnja i večernja meditacija je moj blagoslov, on line, naravno, sa sjajnim pulskim, riječkim, talijanskim i kolektivima iz cijelog svijeta. I to je početak i kraj dana gdje se opuštam, smirujem misli i kolektivno radimo na svemu ovome što nas je zateklo. To mi daje veliku snagu i mir. Istovremeno, koristim i ovu situaciju da usavršim svoj engleski što sam oduvijek željela. Sada imam vremena i za to. I to on line. I besplatno. Čak mi pružaju podršku i podsjećaju me da ne zaboravim. I to sve on line, da ne povjeruješ.   Napominjem, ja baš i nisam tip od "tehnologije", pa kada mogu ja, mogu i drugi, poručuje Suzana.

Učenje od boljih

"Netom prije ove situacije zaželjela sam nešto raditi i od kuće (opet on line), da naučim, prije svega, taj sistem rada. Veliku sam podršku dobila od književnice Marije Ilić koja mi je na svojim tečajevima, savjetima i podrškom omogućila učenje i način na koji mogu puno više nego što mislim i vjerujem. I taj tečaj preporučujem od srca. Što se tiče posla ne bojim se. Upoznala sam slučajno (a ništa nije slučajno) jednu poslovnu ženu iz Novog Sada koja predano radi za jednu sibirsku kompaniju, a bavi se prirodnim dodacima prehrani. Ponudila mi je učenje i suradnju s njom. Naravno, on line. Prihvatila sam tu mogućnost jer se radi preventivnim, prirodnim preparatima, vrlo moćnim, a sada više nego ikada potrebno nam je zdravlje, posao ili dodatni posao. I mogu reći da učim svakodnevno, ali radim nešto i za svoju dušu. Učim od boljih i uspješnijih od mene. Što nije to fantastično? Koristim ove dane kvalitetno, a o tome sam i sanjala. Sada je trenutak, jer se raste u ovakvim trenucima., optimistična je Suzana.

Moja digitalna akademija

Dakle, čaša može biti poluprazna ili polupuna. Na vama je da odaberete. U danima kada ne možete izaći iz kuće, dobro je znati da postoje izuzetna mjesta koja možete virtualno posjetiti ne izlazeći iz svog doma. U papučama razgledajte Louvre u Parizu, British Museum u Londonu, Smithsonian Museum u Washingtonu ili Vatikanski muzej u Rimu. Svijet na dlanu. Možete se obući u svečanu haljinu i odijelo, pa navečer uz čašu vina pogledati omiljenu operu ili kazališnu predstavu. U petak, na svjetski dan kazališta T portal je, primjerice na Youtubeu ponudio hit predstavu ZKM-a "Črna mati zemla". U subotu je bila repriza. Da ne pričamo o filmovima i dokumentarcima koje nude razni sajtovi i platforme, opet besplatno.

Ako želite usvojiti nove digitalne vještine koje će vas učiniti kompetentnijima na tržištu rada i pružiti vam bolju profesionalnu karijeru - ovo je pravo vrijeme. Tim s Moja Digitalna Akademija stvorio je popis besplatnih online tečajeva, YouTube tutorijala i blogova koji će vam pomoći da naučite digitalni marketing, grafički dizajn, web dizajn, marketing na društvenim mrežama i SEO optimizaciju za tražilice. I sve to možete naučiti besplatno. Jedini preduvjet je da znate engleski jezik. Nema više izgovora jer trenutno slobodnog vremena sigurno imati!


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini