SVE VIŠE OBOLJELIH

SITUACIJA S KORONAVIRUSOM U SUSJEDSTVU JE SVE OZBILJNIJA Uvode se mjere kontrole ulaska naših građana koji dolaze iz ugroženih talijanskih regija i talijanskih građana koji ulaze u Hrvatsku

| Autor: Portal NoviList
Ministar zdravstva Vili Beroš (Darko TOMAS/CROPIX)

Ministar zdravstva Vili Beroš (Darko TOMAS/CROPIX)


Moramo biti promišljeni. Ono što smo i formalno dobili prije otprilike pola sata jest službeni dokument iz Europske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti o onim mjerama koje se u Republici Italiji poduzimaju. Sukladno tome mi ćemo odrediti naše mjere i način ulaska naših građana koji dolaze iz tih regija ili talijanskih građana koji ulaze u Hrvatsku, da on bude apsolutno primjeren težini situacije", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sastao se u nedjelju s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva koji ga je informirao o poduzetim mjerama i planovima za prevenciju širenja koronavirusa, radi zaštite sigurnosti i zdravlja hrvatskih građana, izvijestili su iz Vlade.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je za N1 kako je u neprestanoj komunikaciji s Vladom te kako su jutros premijera Plenkovića brifirali o najnovijim zbivanjima te reakciji na situaciju u Italiji. Na pitanje hoće li biti pojačane kontrole na granici s Italijom, ministar Beroš je kazao kako hoće.

"Apsolutno hoće, moramo biti pripremljeni. Moramo biti promišljeni. Ono što smo i formalno dobili prije otprilike pola sata jest službeni dokument iz Europske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti o onim mjerama koje se u Republici Italiji poduzimaju. Sukladno tome mi ćemo odrediti naše mjere i način ulaska naših građana koji dolaze iz tih regija ili talijanskih građana koji ulaze u Hrvatsku, da on bude apsolutno primjeren težini situacije", kazao je ministar.

Objasnio je i zašto se kod nas ordinira karantena, a u Sloveniji, primjerice, kućna karantena.

"Zbog toga što smo doista htjeli biti sigurni te nam je na prvom mjestu sigurnost naših građana. Naime, kada je riječ o specijalnoj epidemiološkoj situaciji, poput one koja je bila na kruzeru, doista mislim da smo trebali ordinirati karantenu svima onim građanima koji su na kruzeru bili. Što sada planiramo s Italijom jest karantena za sve one građane koji su bili u kontaktu s oboljelima ili u neposrednoj blizini, a za sve druge građane koji dolaze iz tih regija bit će ordiniran i propisan zdravstveni nadzor uz obavezu svakodnevnog javljanja liječniku epidemiologu. To su u ovom trenutku apsolutno primjerene mjere. Međutim, ukoliko situacija eskalira mi imamo pripremljene i različite druge scenarije za sve moguće opcija. Doista se trudimo biti maksimalno promišljeni u ovoj velikoj ugrozi", istaknuo je Beroš.

Objasnio je i zašto je Hrvat koji se u četvrtak vratio s kruzera Diamond Princess stavljen samo pod nadzor, a drugi građanin je stavljen u karantenu.

"Hrvatu koji je s kruzera došao u četvrtak je ordinirana zdravstvena mjera nadzora, što je prikladno njegovom stanju i s obzirom na specifične epidemiološku situaciju. Drugi građanin je ordinirana karantena s obzirom na svoju funkciju na brodu; on je bio u kontaktu sa mnogim putnicima, moguće i oboljelima. Stoga je njemu ordinirana karantena", objasnio je ministar.

Zbog eskalacije situacije s koronavirusom otkazan je karneval u Veneciji, dok se onaj riječki održao. Ministar Beroš je kazao kako je situacija u Italiji eskalirala u dan i pol, kako je Ministarstvo zdravstva neprestano u kontaktu sa svima s kojima treba biti te kako će daljnje korake implementirati kako to bude potrebno.

"Situacija u Italiji je eskalirala de facto u dan i pol. Mi od jutros adekvatno promišljamo sve one mjere potrebne Svi naši školarci su pri povratku iz Italije pregledani, primjerice. U neprestanom smo kontaktu s konzulatima i predstavništvima. Situacija tamo je doista eskalirala, najnovija infgormacije ja da ima 180 oboljelih, stoga talijanske vlasti organiziraju reakciju i mi se prilagođavamo", objasnio je ministar.

Broj zaraženih koronavirusom značajno se povećao u samo tri dana. 

U Italiji su od koronavirusa preminula tri osobe. Jedna je preminula prekjučer, jedna jučer i jedna danas. Prve dvije osobe, muškarac i žena bili su starije životne dobi. Danas je preminula žena čija dob nije otkrivena, ali je objavljeno kako je bila onkološka pacijentica koja se još usto zarazila koronavirusom.

Već danas u Italiji je zaraženo 152 ljudi, čime je Italija postala treća zemlja na svijetu po broju zaraženih. Podaci su to Sveučilišta John Hopkins.

Kina u kojoj je zaraženo preko 77.000 ljudi je i dalje na prvom mjestu, a slijedi je Južna Koreja koja je druga sa 602 zaražena. Italija je danas pretekla i Japan u kojemu je zaraženo 153 ljudi. 630 osoba je pak zaraženo na kruzeru Diamond Princess, što je statistika koja se vodi posebno budući da se radi o brodu, a ne zemlji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of