SVATKO SE MOŽE PRIDRUŽITI

Pula je domaćin teniskom turniru namijenjenom LGBTQ+ populaciji. Došli su i igrači s Jamajke i iz Hong Konga

GLTA je svjetska gay i lezbijska alijansa pod čijim se okriljem odvijaju turniri, a glavni je organizator neprofitno tenisko društvo Big Point e.V. iz Berlina

| Autor: Glas Istre
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


U Puli se trenutno odigrava Istria PlayOut Tennis Classic, prvi teniski turnir namijenjen LGBTQ+ populaciji koji se održava na području Balkana i jugoistočne Europe. Prvi takav turnir odigran je u Beogradu prije dvije godine, pod nazivom Belgrade PlayOut 2019. Pulski je trebao uslijediti godinu kasnije, no zbog situacije s pandemijom odgođen je za 2021.

Ovaj turnir plod je suradnje trojice prijatelja. Goran Rakonjac iz Srbije, Peter Matjašič iz Slovenije i Kris Lazar iz Hrvatske upoznali su se na GLTA turnirima, što ovom natjecanju daje dodatnu dimenziju. GLTA je svjetska gay i lezbijska alijansa pod čijim se okriljem odvijaju turniri, a glavni je organizator neprofitno tenisko društvo Big Point e.V. iz Berlina. Godišnje se organizira sedamdesetak ovakvih turnira na području SAD-a, Europe, Australije i Azije.

Planiraju ponoviti

U pravilu je termin održavanja PlayOut turnira u svibnju, no ove je godine pomaknut na konac kolovoza. "Ime turnira je izabrano zbog toga što se odvija u Istri, a i sam logo je posvećen izgledu Istre na geografskoj karti", pojašnjava organizator istarskog turnira Kris Lazar.

"PlayOut je naša udruga koju smo registrirali u Berlinu. Postojimo od 2019., a iz četvrtog pokušaja smo uspjeli organizirati ovaj turnir u Puli. Sljedeće godine slijedi Slovenija, pa je to nekako zaokružen ciklus od tri zemlje u kojima se turnir održava. Planiramo ga i ponoviti", govori nam Lazar.

Neka određena pravila ili uvjeti prilikom prijave i samog sudjelovanja na ovom turnir ne postoje. "Mi smo otvoreni za sve. Tko god nam se želi pridružiti, dobrodošao je“, ističe Lazar.

Na upit imaju li limitirani broj natjecatelja, Lazar odgovara da to ovisi o raspoloživom broju teniskih terena. "Ovdje smo uspjeli dobiti veći broj terena tako da smo mogli napraviti i veći turnir. Nažalost, broj sudionika nije onoliki koliki smo očekivali da će biti. Vjerojatno je to posljedica restrikcija pri povratku pojedinih igrača u svoje zemlje. Prošle smo godine za prvo, proljetno izdanje imali čak 180 prijava, iako nismo mogli primiti toliko igrača, jer je ovdje svega šesnaest terena. Za ovo ljeto broj prijava se smanjio na 56", kaže Lazar.

Organizator ističe da su s hotelijerom na Verudeli dogovorili popuste i za apartmane i za hotele, tako da igrači posjeduju promotivni kod putem kojega su sve sami mogli rezervirati. Kotizacije postoje, ovisno o tome igraju li igrači pojedinačno, u paru ili u obje kategorije. Postoje i jakosne skupine, pa se natjecanje kombinira ovisno o ostvarenim rezultatima, jer je turnir natjecateljskog karaktera.

"Ima i trofeja, i bodova, ima svega. Nitko više ni ne želi igrati tek tako, bez nagrada", dodaje uz smijeh naš sugovornik.

Kao važnost ovogodišnjeg Istria PlayOpen Tennis Classic turnira Kris Lazar ističe i činjenicu što su dugogodišnji igrači na drugim turnirima po prvi put došli u Pulu i uopće na jadransku obalu. Sudionici su, dodaje, dobili upute što sve mogu posjetiti u gradu Puli i diljem Istre.

"Veliki je uspjeh što smo u ovo vrijeme uopće uspjeli organizirati ovako nešto. Drago mi je da smo u Puli ušli u tu priču turnira koji se organiziraju po cijelom svijetu", kaže organizator ovog zanimljivog događaja.

Povratna informacija

Budući da je turnir međunarodnog karaktera, na ovogodišnji Istria PlayOpen Tennis Classic turnir stigli su sudionici ponajviše iz Češke, zatim iz Srbije i Hrvatske, ali i s Jamajke i iz Hong Konga. "Tu su i Nijemci i Švicarci, a i jedan Rus. Beogradski turnir brojao je sudionike iz 27 zemalja, ali ovdje je to bilo teže pratiti, jer se gotovo do posljednjeg trena nije ni znao točan broj prijava", zaključuje Lazar.

Planovi daljnjih odražavanja turnira u Istri ovisit će, po riječima organizatora, i o povratnoj informaciji sudionika. Ocjenjuje se općenita atmosfera, natjecanje, tereni i osobni dojam. Nakon analize svih faktora, dobit će se pravi uvid u smjer kojim bi trebala krenuti daljnja organizacija PlayOut turnira na ovim prostorima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini