NEVJEROJATNO

PRVI SLUČAJ U MEDICINSKOJ LITERATURI Život joj spasio implatant u grudima koji je promijenio putanju metka

| Autor: Glas Istre
Arhiva

Arhiva


Kirurzi su uklonili oba oštećena umetka i izvadili metak koji je predan policiji.

Znanstvenici objavljuju prvi dokumentirani slučaj u medicinskoj literaturi u kojem je silikonski implantat u grudima promijenio smjer metka i vrlo vjerojatno, spasio život jedne žene, piše Novi list.

Incident se dogodio u Ontariju i dio je istrage u tijeku jer strijelac još nije identificiran, a nije niti pronađeno vatreno oružje iz kojeg je pucao. Tridesetogodišnja je žena pretrpjela ozljedu na prsima nakon što je na nju zapucao nepoznati strijelac.

"Pacijentica je hodala ulicom i osjetila vrućinu i bol na lijevoj strani grudi te vidjela krv", kaže voditelj istraživačkog tima i plastični kirurg Giancarlo McEvenue.

Nakon što je primljena na traumatološkom odjelu, žena je bila u stabilnom stanju i bez dodatnih ozljeda osim ulazne rane na gornjoj strani njezine lijeve dojke. Pregledom je utvrđeno da se radi o termalnoj ozlijedi koja okružuje rupu od metka i sugerira da je pucano iz blizine. Mogla se opipati i masa ispod kože na drugoj strani, smještena ispod njezine desne dojke.

Rendgenom je utvrđeno da masa predstavlja metak koji se još uvijek nalazi u tijelu pacijentice kraj desnog lateralnog torakalnog zida te oštećeno rebro. Spomenuti znakovi ukazuju na smjer metka kroz tijelo - ušao je kroz lijevu dojku i prošao do desnog torakalnog zida gdje se naposljetku zaustavio.

CT je otkrio ozlijedu plućnog tkiva, ali ne i intratorakalnu štetu, iako su neki znakovi krhotina i zraka pokazali da su oba implatanta u prsima pogođena metkom. Kirurzi su uklonili oba oštećena umetka i izvadili metak koji je predan policiji.

Nakon uspješne operacije, medicinski je tim koristio CT snimke ne bi li otkrili kako je metak prošao kroz tijelo pacijentice i njezine implatante.

Zaključuju da je metak prema putanji trebao proći direktno kroz prsa i time bi možda pogodio srce pacijentice, da nije bilo promjene njegove putanje zahvaljujući lijevom implatantu. 

"Temeljeno na putanji ulaska metka, jedini izvor skretanja metka je lijevi umetak. On se preklapa preko srca i intratorakalne šupljine i stoga je vrlo vjerojatno spasio život pacijentice", napisali su autori.

Kažu da se promjena smjera metka dogodila vjerojatno u trenutku kada je metak pritisnuo, pa naposljetku i oštetio ovojnicu umetka. Hipotetska uloga u kojoj umetci usporavaju putanju metka je već ranije istraživana, ali znanstvenici kažu da je ovaj slučaj prvi koji pokazuje mnoštvo dokaza o tome da se može dogodi i potpuno skretanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater