KOMPLETAN VODIČ

Od sadnje do skladištenja, češnjak ne traži previše

| Autor: Mija Dropuljić
(iStock)

(iStock)


Češnjak je biljka s tisućljetnom tradicijom, pronađen je čak i u staroegipatskim grobnicama, gdje je bio cijenjen zbog svog intenzivnog mirisa, prepoznatljive arome i ljekovitih svojstava. Danas je nezaobilazan u gotovo svakoj kuhinji, a dobra vijest je da ga je vrlo lako uzgojiti i skladištiti. Uz pravi pristup, češnjak se može prilagoditi gotovo svakoj klimi i tlu.

Češnjak se može saditi u proljeće zajedno s ostalim ljetnim kulturama, ali mnogi vrtlari preferiraju jesensku sadnju. Razlog je jednostavan: u jesen posađeni češnjak razvija korijen kroz zimu, a u proljeće se pojavljuju jaki izdanci spremni za daljnji rast. Najbolje ga je saditi 3 - 6 tjedana prije nego što se tlo smrzne, kako bi stigao razviti korijen, ali da izdanak ne naraste previše i ne strada od hladnoće.

Priprema

Češnjak najbolje uspijeva u rahloj i plodnoj zemlji. Prije sadnje preporučuje se dodati od 5 do 7 cm organske tvari (kompost, stajski gnoj) i dobro je umiješati u gredicu. Tlo bi trebalo imati neutralan pH, pa ako niste sigurni, dobro je napraviti analizu tla.

Iako se češnjak može uzgojiti i iz malih lukovica koje se formiraju na stabljici, većina vrtlara koristi pojedinačne češnjeve iz glavice jer je to brži i pouzdaniji način. Važno je odabrati zdrave, čvrste glavice bez plijesni i oštećenja. Češnjeve odvojite od glavice najviše 24 sata prije sadnje, pazeći da im kožica ostane netaknuta.

U gredici napravite plitke redove na razmaku od 15 cm, a u redu sadite češnjeve svakih 10 cm. Češanj položite u zemlju vrhom okrenutim prema gore i prekrijte s 5 cm zemlje. Nakon otprilike mjesec dana prekrijte gredicu slojem malča (usitnjeno lišće, slama, sijeno lucerne). Malč pomaže u održavanju vlage i stabilne temperature tla.

Njega i berba

Na proljeće češnjak treba redovito zalijevati, ali tlo nikako ne smije biti natopljeno. Preporučuje se prestati s navodnjavanjem od 3 do 4 tjedna prije berbe. U tom periodu najbolje je dvaput dodati tekuće gnojivo, u razmaku od mjesec dana.

Češnjak je spreman za berbu kada dvije trećine listova požuti i osuši se. Tada lagano podignite glavice vilama ili ravnom motikom, pazeći da ih ne oštetite. Očistite višak zemlje, ali ostavite zaštitne vanjske ljuske. Češnjak je potrebno dobro osušiti: glavice s peteljkama vežite u snopove ili ispletite pletenice i objesite na prozračno, sjenovito mjesto.

Uzgoj češnjaka jednostavan je i zahvalan posao koji donosi obilje plodova čak i uz minimalnu njegu. Od pravilne sadnje i gnojidbe, preko malčiranja i zalijevanja, pa sve do pravovremene berbe i skladištenja, svaki korak doprinosi aromatičnim i dugotrajnim glavicama. Ako želite imati domaći, zdrav i mirisan češnjak pri ruci cijele godine, vrijedi uložiti malo truda i posaditi ga već ove jeseni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama