ORKA PIPA!

PRVI PUT U SREDOZEMLJU, HOĆE LI UPLIVATI I U JADRAN? U Italiji ispred Genove snimljeni golemi kitovi orke koje su doplivale s Islanda

| Autor: priredila Patricija SOFTIĆ

Neprofitna organizacija Orca Guardians Iceland koja prati ova divna morska bića jučer je objavila senzacionalnu vijest koja će svakako najviše zanimati ljubitelje životinja. Prvi put u povijesti istraživanja kitova službeno je potvrđeno da migriraju između Islanda i Genove u Italiji. Budući da tako pređu više od 5.200 kilometara, radi se o najduljoj migracijskoj ruti ikad zabilježenoj u svijetu do danas.

        "Čuvari orki" s Islanda zahvalili su se ljudima koji su uspjeli napraviti zaista kvalitetne fotografije kojima se bez problema mogla provesti identifikacija skupine orki zamijećene u akvatoriju Genove prije nekoliko dana. I ne samo to, nego su nakon objave ove lijepe vijesti dobili informacije i fotografije iz drugih zemalja, tako da su prvi put otkad prate orke mogli detaljno pratiti njihovu avanturu od Islanda do Italije, a orke su prethodno primijećene u blizini obale Kartagene (Kolumbija) i Formentere (Španjolska).

Nakon što su počeli pratiti obitelj od četiri orke u vodama Islanda, početkom 2014. godine, promatrači su uvidjeli da mnoge skupine slijede određeni obrazac migracija, posebice ljeti, što do sad nije bilo poznato. Islandski promatrači zadnji su put uočili "obitelj" u lipnju i srpnju 2017. godine, kada se u grupi pojavilo i novorođeno mladunče orke, koje je i sada dio skupine. Kako se orke nisu mogle uočiti nigdje u blizini Islanda za vrijeme jeseni i zime, pretpostavljalo se da negdje migriraju, no bilo je teško detektirati gdje. Osim toga, promatrana obitelj orki iznenada se odlučila igrati skrivača sa svojim ljubiteljima s Islanda i nije se pojavila naredne dvije i pol godine, sve do sada dok nije zamijećena ispred Genove.

        Nažalost, ovu nenadanu sreću islandskih istraživača ubrzo je zamijenila velika zabrinutost, s obzirom da je osnivačica islandske organizacije Marie-Therese Mrusczok na fotografijama visoke rezolucije uočila detalje koji ukazuju da zdravstveno stanje orki nije baš najbolje. Znanstvenici i entuzijasti iz Italije o tome su odmah odlučili obavijestiti vlasti grada Genove i tamošnje stručnjake koji upravo danas razgovaraju o mogućnostima kako pobliže provjeriti stanje orki. Neprofitna organizacija Orca Guardians Iceland duboko je dirnuta reakcijama međunarodnih stručnjaka i javnosti koji su im u zadnja 24 sata, kažu, poslali pregršt korisnih informacija o ovoj maloj obitelji predivnih orki.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini