KORISNI SAVJETI

PLANIRATE NABAVITI PSA? Prije nego se upustite u to, uzmite u obzir par stvari

| Autor: Davor Bobek, World Dog Finder
Arhiva/Ilustracija

Arhiva/Ilustracija


Štenci zahtijevaju najveću količinu treninga i pažnje, posebno tijekom prvih šest mjeseci. Odrasli psi mogu biti bolji izbor ako želite znati stvarnu razinu energije, stav i temperament svog novog psa. Starije pse ne treba zaboraviti. Udomiti starijeg psa može biti prekrasan način da unesete radost u zlatne godine svog novog prijatelja

Dovođenje novog psa u svoj život ogromna je odluka. Prvo se uvjerite jeste li spremni za psa prije nego li počnete postupak nabave. Također je bitno da razumijete troškove koje pas donosi sa sobom. Ako ste zaključili da je pravo vrijeme, čestitamo! Sada je vrijeme da otkrijete koja pasmina vam je najprikladnija.

Prije odabira pasmine, treba uzeti u obzir nekoliko čimbenika, a najvažnije je da procijenite svoj trenutni životni stil i razmislite koje ste prilagodbe i kompromise spremni učiniti za psa. Pogledajte potrebe svoje obitelji, posebno ako imate djecu, starije članove obitelji ili druge kućne ljubimce. Ljudi s alergijama ili oni koji više vole pse koji se malo linjaju, možda bi željeli doznati više o hipoalergenim pasminama pasa.

Zatim razmislite o idealnoj veličini, razini energije i starosti vašeg budućeg psa. Sjetite se samo da nabava psa zahtijeva odgovorno vlasništvu. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete najboljeg psa za sebe i svoju obitelj.

Veličina

Ne zaboravite da su mali psi osjetljivi i nježni. Ako ih slučajno nagazite ili slučajno grubo postupate, mogu pretrpjeti ozbiljne ozljede. Vrlo velikim psima treba malo više prostora za kretanje. Kada veliki pas maše svojim repom treba imati prostora kako bi se izbjegle ozljede repa ili oštećenje kućanskih predmeta. Ako se ne možete odlučiti, tada je možda dobar pas srednje veličine kao što je shar pei recimo.

Razina aktivnosti

Vjerojatno već znate da neki psi imaju više energije od drugih. Razina aktivnosti psa često se može odrediti prema pasmini, ali to ne znači da se možete pouzdati samo u taj kriterij kako biste utvrdili koliko bi vaš pas mogao biti energičan. Svaki pas treba rutinsku šetnju i aktivnost, bez obzira na pasminu ili veličinu, stoga budite sigurni da im to možete pružiti. Ako znate da se ne možete obvezati na više od jedne ili dvije ležerne dnevne šetnje, tada će vam vjerojatno biti bolje sa psom koji ima manje energije, kao što je baset. Ako tražite psa koji može biti partner za trčanje, natjecatelj u agilityju ili frizbiju, razmislite o pasmini poput border kolija.

Starost

Štenci zahtijevaju najveću količinu treninga i pažnje, posebno tijekom prvih šest mjeseci. Budite spremni posvetiti veći dio svog vremena tome da ih učite gdje se nužda obavlja. Odrasli psi mogu biti izvrstan izbor. Odrasli pas mogao bi biti bolji izbor ako želite točno znati stvarnu razinu energije, stav i temperament svog novog psa. Starije pse ne treba zaboraviti! Udomiti starijeg psa može biti prekrasan način da unesete radost u zlatne godine svog novog starijeg psa. Nažalost, manje je vjerojatno da će stariji psi biti udomljeni i često završe svoj život u skloništima ili čak eutanazirani.

Održavanje

Izgled vašeg psa ima direktnu vezu s njegovim potrebama za održavanjem. Svi psi trebaju osnovnu njegu, ali određene pasmine trebaju više na temelju njihove dlake. Ako nabavite psa s dlakom koja neprestano raste, tada je neophodno napredno rutinsko njegovanje. Većina kratkodlakih pasmina, koji imaju i glatku dlaku, jaki su linjači, pa budite spremni za dodatno čišćenje. Neki alati i specijalne četke za njegu mogu vam pomoći kontrolirati linjanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini