STAKLO KAO MEDIJ

NINA I MIA BELIĆ, majka i kći, ručno izrađuju nakit od stakla i autorice su brenda Vitrum in Fabula

| Autor:  Maja Čerljenko

 Mia i Nina Belić, majka i kći, svestrane su umjetnice čiji je glavni medij staklo, a njihov atelier nalazi se u Zagrebačkoj ulici u Puli. Otvoren je za sve one koje žele otkriti i naučiti o ljepotama stakla, ali i imaju potrebu za image consultingom, naročito povezanog s armokromijom. Obje su završile umjetničke akademije: Mia Belić je magistra umjetnosti koja je magistrirala pri Šoli za risanje in slikanje - Art House u Ljubljani s radom "Svije(s)t boje" na temi armokromije i ekološke održivosti modne industrije, a Nina Belić je diplomirala matematiku na PMF-u 1988. u Zagrebu i 2015. također na Šoli za risanje in slikanje Art House u Ljubljani.

Ilustracija

Mia i Nina Belić ručno izrađuju nakit od stakla te su zajedno stvorile Vitrum in Fabula. U povodu petog rođendana ovog brenda te izlaska nove kolekcije nakita razgovarali smo s njima kako bi saznali što više o radu ovih iznimnih žena i umjetnica.

- Vitrum in fabula – bezvremenski je nakit koji je dvaput krasio stranice britanskog Vanity Faira. Ove godine slavite peti rođendan i neumorno izbacujete kolekcije. Kako je sve počelo. Odakle ljubav prema kreativi?

- Nina i Mia Belić: - Da, slavimo veliki peti rođendan našeg Vitrum in Fabule. Nakon desetak godina rada u staklu, odlučile smo stvoriti brend. Kreativna znatiželja nas prati od malih nogu, od stvaranja odjeće za lutke, preko radova u glini, decoupageu, do slikanja u različitim tehnikama, sve smo prošle. Staklo je nekako ostalo, a ostale tehnike su i dan-danas odličan alat. S fuzijom smo se upoznale sasvim slučajno zahvaljujući Istri Lazarić Toner, međunarodnoj umjetnici, koja nas je poučila različitim tehnikama fuzije stakla te nesebično podijelila svoje znanje i zbog toga smo joj neizmjerno zahvalne. U međuvremenu smo obje diplomirale na likovnoj akademiji dok su sudjelovanja na međunarodnim workshopovima dodatno proširila naše znanje o fuziji.

- Vaš medij je staklo, uglavnom čisti geometrijski oblici...

- Nina i Mia Belić: - Staklo je iznimno interesantno, ali i dvoličan medij – s jedne strane nježno i krhko, a s druge moćno i hladno. Upravo ga taj kontrast čini jedinstvenim. Ideje s papira postaju staklo, jedna organska cjelina isprepletenih linija. Boje su markantne, zavodljive i mistične. Ovaj kolorizam nam daje mogućnost kreiranja elegantne i jake kolekcije nakita, stvarajući novu vizualnu igru koja ne prolazi neprimijećeno. Koristimo visokokvalitetno umjetničko staklo koje je laboratorijski proizvedeno. Naše kolekcije, kao i sama paleta boja, zamišljene su imajući na umu osobe koje će ih nositi, njihove želje i snove. Naš kreativni izraz se može opisati u ovih nekoliko riječi: asimetrija, geometrija, čistoća boja i oblika. Zahvaljujući njemu nakit ostaje suvremen iz godine u godinu.

- Naziv brenda je kao i sve ostalo kod vas poseban, zvučan i latinski, zašto ste tako odlučile? Nisu daleko ni nazivi kolekcija...

- Mia Belić: - Spontano. Staklo je bilo tu. I naša priča. Pula – naša najveća inspiracija i njena starorimska arhitektura, prirodno je odredila da brend ima latinsko ime. Uz vitrum, što na latinskom znači staklo, stoji in fabula (lat. u priči) što označuje kako priču našeg kreativnog procesa, tako i priču koja nastaje jednom kad netko pronađe svoj Vitrum i nosi ga kao dio sebe.

Nazivi kolekcija su najteži dio: Kolekcija 01 je stilizacija arhitektonskih elemenata starorimske arhitekture – stupa (1) i luka (0). Kolekcija Summa, par asimetričnih naušnica, karakterizacija je Nine – s jedne strane matematičarka, s druge umjetnica. Sve kolekcije nose svoju priču, svoju in fabulu, tako je kolekcija Sissi 3 posvećena ženama iz naše obitelji i prijateljicama.

- Osim stakla koja su vaša druga kreativna sredstva?

- Nina Belić: - Radim u različitim tehnikama obrade stakla: fuziji, patê de verre, decalu te tehnici Catharine Newell, nerijetko ih komponiram zajedno s drugim materijalima, drvom, metalom, stvarajući tako slike i impozantne skulpture

- Mia Belić: - Specijalizirana sam u obradi stakla tehnikom patê de verre te grafici, bavim se i fotografijom uglavnom naših rukotvorina, također sam savjetnica za armokromiju i osobni stil. Armokromija je znanost koja pronalazi idealne nijanse boja za određenu osobu proučavajući njene prirodne karakteristike poput tena, boja očiju i kose.

- Kako ljubitelje svojih radova neprestano držite uključenima sa željom za još...

- Nina i Mia Belić: - Želimo da osoba koja nosi Vitrum in Fabula nakit uživa u njemu, stvarajući svoje unikatne parove, kombinirajući boje i komade iz različitih kolekcija – svakodnevno otkrivajući umjetnika u sebi. Iznimno su nam važne njihove želje i komentari, kao i naša daljnja edukacija kako u umjetnosti i tehnikama fuzije, tako i u području image consultinga.

Ilustracija

- Kolekcije su bazirane na naušnicama. Zašto upravo taj komad nakita?

- Nina i Mia Belić:- Dizajniramo nakit koji i same nosimo, a naušnice su sasvim sigurno naš favorit. Sve su na medicinskom čeliku, što ih čini u potpunosti antialergijskima. Dobro dizajnirane naušnice u odabranim bojama stvaraju harmoniju s licem te nas čine sigurnijima u sebe, vedrijima i time ljepšima. Izbor nakita govori puno o osobi, njezinom karakteru. Linije svih kolekcija su zamišljene imajući na umu osobu koja će ih nositi.

- Vrlo je interesantna kolekcija Yoda...

- Nina i Mia Belić:- Kolekcija Yoda nastala je ovu zimu – karakterizirana je kontrastom crnih strogih linija i nježne osnovne boje koji stvara jednu savršenu cjelinu. Dizajn je temeljen na ideji kontrasta, oblik je nastao proučavajući nakit sredine prošlog stoljeća kojega smo oživile suvremenom geometrijom i asimetričnim linijama, tako ostajući vjerne našem potpisu.

- Gdje možemo doći do vašeg nakita trenutno…

- Nina i Mia Belić: - Naš atelier se nalazi u Zagrebačkoj 43 u Puli, dnevni boravak naše umjetnosti – mjesto u kojem stvaramo, a možemo i zajedno popiti čaj ili limunadu, porazgovarati, upoznati svijet stakla kroz naše radionice ili pronaći svoj savršeni dio sebe – nakit Vitrum in Fabula. To je i mjesto gdje održavamo i konzultacije armokromije te osobnog stila. Ukoliko ne možete do Pule ili želite nekome poslati poklon negdje u svijetu, možete posjetiti webshop vitruminfabula.com. Također na stranici se nalazi popis concept storeova u Hrvatskoj i Italiji gdje se nalazi naš nakit in situ.

- Dosadašnja važnija izlaganja…

- Nina Belić: 2017. godine izlagala sam svoje skulpture i modni nakit u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Potom je 2018. i 2019. godine Vitrum in Fabula nakit bio prikazan na stranicama britanskog Vanity Faira. Sudjelovale smo na mnogim modnim revijama istarskih dizajnera pod organizacijom HUIU-a te na reviji Sposa News 2018. s našom vjenčanicom i nakitom.

- Najdraži komad nakita koji ste izradile i koji niste vi izradile, a rado ga nosite...

- Nina Belić: Obje svakodnevno nosimo srebrno prstenje, najdraže nam je ono zagrebačkog brenda Marté, Mladene Razum.

Od našeg nakita svakako bismo izdvojile kolekciju 01, koja savršeno opisuje naš umjetnički izraz te kolekcije Freya, Duo i Lea. Radi se o naušnicama srednje veličine koje su odlične u svim prilikama, iznimno lagane te upotpune svaku odjevnu kombinaciju

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum