VINARI SE SPUSTILI NA MORE

LIJEPO, KULTURNO I UGODNO U Titovom parku u Puli otvoren vinski grad, do 4. kolovoza nude vina iz cijele Hrvatske

| Autor: Chiara BILIĆ


Čaše su staklene. Njihova posudba košta 30 kuna. Uručit će vam je srdačna djevojka u kućici smještenoj tik do ulaza u Titov park. Nakon što degustirate sve što vam je srcu milo, vraćate čašu, a djevojka vam vraća novac

Rustikalne bijele kućice, dobra glazba, miomiris hrane, ambijentalna rasvjeta, gin tonic i ono najvažnije - kapljica dobrog vina. Sve se to ovih dana može pronaći u Titovom parku u Puli. Festival Vinski grad tamo je, naime, nastanjen do iduće nedjelje, 4. kolovoza od 19 do 2 sata. A već na dan otvorenja opravdao je izvrsnu reputaciju.

Opuštenu atmosferu i vrhunsku zabavu u prvih nekoliko sati nije pokvarila niti gotovo nepodnošljiva sparina, niti najavljeni prolom oblaka. Horda ljudi, domaćih i turista, prošetala je kroz vinsku Hrvatsku u malom. Jer u Vinskom gradu svoje proizvode predstavljaju neki od najznačajnijih hrvatskih vinara. U kućicama su smještena ovogodišnja zlatna istarska vina Damjanić (Clemente Blanc) i Rossi (Malvazija istarska i Templara), kao i Cossetto, Capo, Medea, Krauthaker, Feravino, Kutjevo, Badel 1862, Puklavec Family Wines, Buhač te Belović. Svi redom višestruko nagrađivani u protekle dvije godine.

Gušti su gušti

Vinski grad je, dakle, nakon šest izdanja u Virovitici i Vinkovcima stigao na more. No, zašto baš u Pulu? Ana Hozjan projektna menadžerica Vinarta, tvrtke koja organizira ovaj festival, ne odgovara nam odmah na to pitanje. Prvo, kaže, moramo popiti barem decilitar pića bogova. Zbog toga su ovdje. A tko smo mi da obijemo takvo što? Gušti su gušti!

Čaše, primjećujemo odmah, staklene. Njihova posudba košta 30 kuna. Uručit će vam je srdačna djevojka u kućici smještenoj tik do ulaza u Titov park. Nakon što degustirate sve što vam je srcu milo, vi vraćate čašu, a djevojka vam vraća novac. Svi sretni i zadovoljni.

Uz graševinu i traminac iz Iločkih podruma Ana govori da je Pula bila slučajan izbor. Dobro, ne baš u potpunosti slučajan. Nakon iznimno dobrog uspjeha na kontinentu, odlučili su doći uz more. Kontaktirali su nekoliko lokacija, a pulska Turistička zajednica je bila najbrža. Odluka je pala na Pulu, točnije Titov park. I Ani je drago što je ispalo baš tako. Lokacija je, veli, odlična.

Novo ruho parka

A Titov park, recimo i to, od petka uopće ne liči na sebe. Kao da je odjenuo neko novo, urbano ruho. Za razliku od prošlotjednog festivala ulične hrane Food in motion, Vinski grad je Titov park dekorirao gotovo do neprepoznatljivosti. Da odonuda ne puca pogled na rivu, vjerojatno biste jako brzo zaboravili da ste uopće u Puli.

Točno znajući koju butelju želi, Puležan Bojan Marković odlučnim se korakom zaputio prema kućici s vinima iz Slovenije. Puklavec Family Wine, doznajemo, ima vrhunski rumeni muškat. Vino je to koje je, prema Aninim riječima, bilo najprodavanije u Vinkovcima i Varaždinu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater