NAJNOVIJE


AMINESS LAB GOURMET:

LABORATORIJ VRHUNSKE GASTRONOMIJE: Konobari, kuhari, barmeni i slastičari za pet zvjezdica

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Marko Stojević posvetio se ljetnim voćnim monoporcijama

Usavršavanju su pristupili zaposlenici iz čitave kompanije Aminess pa su se Istranima pridružili i Dalmatinci te je atmosfera u plažnom restoranu bila vedra i vrlo interaktivna. Mladi su ugostitelji pozorno pratili edukatore i aktivno sudjelovali u pripremi hrane pokazujući izniman interes

Dok turistička sezona nije u punom zamahu, spokojan Novigrad ne razmišlja o novim gostima. No, to je samo prividan mir jer u turističkoj kompaniji Aminess vrlo je dinamično i živo. U tijeku su pripreme za novu sezonu i kvalitetniju turističku ponudu. Inspirirani ekskluzivnim večerama u sklopu projekta "Aminess Wine & Gourmet Nights", na kojima je chef David Skoko svakog posljednjeg petka u mjesecu s gourmet timom Aminessa na uzbudljiv i personaliziran način pripremao domaće riblje specijalitete s lokalnim namirnicama, krenuli su dalje u nadogradnju projekta. Kompanija je koncem veljače pokrenula dvotjedni projekt "Aminess Gourmet Lab", opet pod vodstvom Skoke, a sve s ciljem educiranja mladih kuhara, konobara, barmena i ostalih članova Aminessovog gourmet tima.

Moderna miksologija

- Zadovoljstvo mi je bilo što sam s Aminessom nastavio graditi priču o vrhunskoj gastronomiji u turizmu. Ove edukacije predstavljaju značajan iskorak u poboljšanju kvalitete usluge i kompletnog doživljaja boravka u hotelima te vjerujem da ćemo ovim projektom uvelike pridonijeti razvoju znanja i novih vještina svih polaznika, izjavio je Skoko.

Edukacije su realizirane u restoranu Loop u Aminess Maravea Camping Resortu u naselju Mareda, kroz dva programska dijela, teorijski i praktični rad u radionicama. Usavršavanju su pristupili zaposlenici iz čitave kompanije Aminess pa su se Istranima pridružili i Dalmatinci te je atmosfera u "laboratoriju" pripreme hrane i kuhanja u plažnom restoranu bila vedra i vrlo interaktivna. Mladi su ugostitelji pozorno pratili edukatore i aktivno sudjelovali u pripremi hrane pokazujući izniman interes.

Projekt je na jednom mjestu okupio najveće stručnjake iz različitih ugostiteljskih područja, pa su polaznici stekli vrijedna znanja i vještine iz različitih ugostiteljskih tehnika. Prošli su tečaj sommelierstva prve razine koji je održan u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, dok je edukaciju za barmene održao jedan je od najkompetentnijih hrvatskih miksologa i stručnjaka za žestoka pića Vjenceslav Madić Kishoni. Glavna tema u pripravljanju koktela bili su gin i tonic te moderna miksologija, a to nije prvi put da Kishoni svoje znanje dijeli sa zaposlenicima Aminessa.

- Moja suradnja s Aminessom traje već pet godina. Drago mi je što imam priliku i dalje prenositi svoja znanja te što zajedničkim snagama podižemo kvalitetu hotelske ponude, istaknuo je Kishoni, specijalist za edukaciju barmena, zadovoljan iskazanim interesom i kreativnošću polaznika Aminess Gourmet Laba.

Uslijedila je radionica izrade tijesta i kruha na jedan inventivniji način, koju je vodio Marin Vanjak, specijalist za pizzu napolitanu u restoranu O'Hara, osvajač brojnih nagrada za tijesto i sinonim za kvalitetnu pizzu u Hrvatskoj.

- Učili smo način izrade krušnih proizvoda kakve ne možete baš pronaći u standardnoj ponudi - od svježih, pomno biranih sastojaka do najkvalitetnijeg brašna i kvasca koji u kruhu fermentira dva dana. Radilo se o drugačijem pristupu koji iziskuje više vremena, zbog čega uslijed svakodnevnih obaveza i žurbe većina ljudi ove tehnike više ne koristi. Svoju filozofiju o najzdravijem proizvodu bez aditiva, konzervansa i bojila želio sam prenijeti novim generacijama kuhara, rekao je nakon uspješno realizirane radionice Vanjak.

Revolucija craft piva

U programu edukacije o temi rižota i tjestenina govorio je stručni učitelj kuharstva i slastičarstva u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli Robert Perić. Profesionalni barist iz Francka, Josip Novačić vodio je radionicu o kuhanju kave u sklopu koje je polaznicima pokazao različite metode pripreme kave, espressa i latte arta, crtanja na kavi.

Na radionici sve popularnijeg craft piva predavač Zvonimir Pelko govorio je o povijesti piva, revoluciji craft piva u svijetu i Hrvatskoj te serviranju i posluživanju piva u boci. Jedan od predavača bio je i vlasnik prvog boutiquea mesa u Hrvatskoj "Beef Shopa" Mišo Pešić koji je prisutne podučavao o pripremi i dozrijevanju mesa te pripremi marinada za meso napravljenih na prirodnoj bazi. S osobitim zanimanjem je praćena "slatka" edukacija predavača Marka Stojevića iz firme Higis koji je svoje vrijeme u Labu posvetio ljetnim voćnim monoporcijama.

"Sous vide" kuhanje približio je polaznicima Mario Čepek, restoranski konzultant, pri čemu je glavnu riječ stavio na planove potrošnje pansionskih obroka. Mogućnosti unapređenja prodaje pomoću "tajnog oružja", neverbalne komunikacije - govora tijela, kao i retorike predstavio je vrlo rječit certificirani saké sommelier i master sommelier Suwi Zlatić. Voditelj servisa hotela Aminess Maestral Tihomir Kramarić članovima Aminess gourmet tima dočarao je ljepotu posluživanja svečanih obroka i postavljanje svečanog stola, dok je Lorena Radetić pojasnila kontrolu normativa te prenijela ostala hvalevrijedna znanja stečena na mjestu voditeljice gourmet odjela Aminessa.

Polaznici su dobili priznanja o sudjelovanju, a mnogi od njih su pohvalili predavače ustvrdivši da im je zajednička karakteristika strast u prenošenju znanja i poduci mladih. Na kraju uspješno realizirane druge faze "Aminess Wine & Gourmet Nights", koji je idejno prerastao u edukativan projekt "Aminess Lab Gourmet", voditeljica ljudskih resursa Aminess hotela i kampova Sanja Žužić iskazala je svoje neskriveno zadovoljstvo višestruko polučenim uspjehom.

Razvoj karijera

- Hrvatska ima bogat potencijal razvoja već priznate stručne gourmet scene, a suradnjom s najvećim profesionalcima u ovom području željeli smo pružiti našim djelatnicima priliku da uče od najboljih, razvijaju svoje kompetencije i podižu razinu usluge. Ovim projektom želimo napraviti kreativan iskorak u popularizaciji ugostiteljskih zanimanja, kao i turizma općenito. Nastojat ćemo Aminess Lab Gourmet razvijati kao interni koncept u kojem će naši mladi zaposlenici uvidjeti da se ovdje mogu razvijati u svojim zanimanjima konobara, barmena, kuhara, a time i napredovati u profesionalnoj karijeri. Cilj nam je kontinuirano zapošljavanje što se prvenstveno ostvaruje ukoliko je radnik zadovoljan.

Ove godine uvodimo i nove programe nagrađivanja zaposlenika, od novčane stimulacije za kvalitetniji rad do razrađenog koncepta nagrađivanja prema transparentnim kriterijima i to za izbor najboljeg radnika mjeseca i sezone. Strategiju kompanije u vezi ulaganja u ljudske resurse potvrđujemo i ovim projektom. Sada su sudionici zaokružili cjelovit program usavršavanja što će nastaviti primjenjivati u praksi na našim gourmet večerima. Slijedi i treći dio ovog koncepta gourmet stupnjevanja. Ogleda se u mogućnosti da određeni dio osoblja odradi praktični dio u restoranima predavača na "Aminess Lab Gourmetu", pojasnila je Žužić.


Podijeli: Facebook Twiter