AKTIVNI PULSKI PLANINAR DANAS KREĆE NA PUTOVANJE DUGO 1.300 KILOMETARA

Kristijan Karlušić planinarit će od Slovenije do Albanije!


Kristijan Karlušić, 29-godišnji aktivni član Planinarskog društva Glas Istre i Planinarskog društva Elektroistra, te član udruge koja se bavi promocijom planinarskog turizma - "Via Dinarica", danas kreće pješice na put dug 1.300 kilometara. I to ne na bilo kakav put, pokušat će u iduća dva mjeseca proći ono što dosad nijednom Hrvatu ili drugima iz regije, nije pošlo za rukom, odraditi putovanje od više milijuna koraka bijelom trasom Via Dinarice.

Smjerom pružanja Dinarida

Inače, Via Dinarica je planinarska staza koja se proteže od Slovenije do Albanije, a sastoji se od tri trase: Plave, Zelene i one najteže - Bijele. I tom trasom koja povezuje prateći smjer pružanja Dinarida bit će obuhvaćeno pet država: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija. Kristijan na tom putu neće biti sam jer mu se tijekom priprema pridružio iskusni planinar, 30-godišnji Ante Romac iz Sinja, koji kaže da aktivno planinari od svoje četvrte godine! Planiraju skupiti dnevni prosjek od 20-ak kilometara, ali već sada znaju da su jedni tereni puno lakši, odnosno teži od drugih, pa će jednog dana potegnuti više od prosjeka, a drugi dan manje. Na putu računaju na logističku potporu Gorske službe spašavanja i svojih kolega i prijatelja planinara, a i plan puta je napravljen tako da će na pojedinim trasama i dionicama za noćni odmor moći koristiti planinarske domove, iako u svojim ruksacima imaju i jedan šator.

Kristijan je inače aktivan sportaš, a planinarenjem se počeo baviti 2011. godine. Kaže da se za ovaj izazovni put pripremao gotovo mjesec dana, a da se na to odlučio radi promocije ruralnog i planinskog turizma, ali na sve ga je, baš kao i Antu, navela želja za izazovom i užitak koji može doživjeti samo na netaknutim planinskim stazama i vrhovima, koji zasigurno spadaju u sam vrh nacionalnih, netaknutih prirodnih ljepota. Ljepote koje su samo rijetkima dostupne. Zato je ovaj njegov put, i priča koju stvara i koju će s puta donijeti, jedinstvena prilika da i s drugima, kojima su te visine nedohvatljive, podijeli svoje neponovljivo iskustvo.

Uljanik mu omogućio dopust

Spomenimo i to da Kristijan inače radi u Uljaniku, a njegovu želju za izazovom na poslu su razumjeli i prihvatili te mu omogućili da za vrijeme ove dvomjesečne avanture koristi dopust.

Budući da je ovaj put tjelesno vrlo zahtjevan, a ništa manje zahtjevan nije ni po pitanju organizacije i financija, pitali smo ih kako su uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju poduhvata. Računaju da će ih cijela avantura koštati oko 2.000 eura po osobi, ali zahvaljujući odazivu sponzora, koje nije trebalo previše moliti, Ante i Kristijan će uz pomoć tvrtki kao što su Bim Sport, Regata, Kibuba, Alpina i Decathlon Split izgurati sve do kraja.

Na put kreću danas, a kao mjesto službenog početka putovanja izabrana je Postojnska jama. Tijek putovanja moći će se pratiti i na blogu, a dečki su se obećali javiti kad god pronađu priliku. Nek' im je sa srećom! (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum