SKRIVENE KAMERE

Kineski tehnološki giganti razvijaju nove aplikacije: Pomoći će prvenstveno ženama

| Autor: Portal NoviList.hr
FOTO/Flickr

Navodno više od 80 posto hotelskih soba u gradu ima kamere za špijuniranje.

Voajeri su blago rečeno, noćna mora svake osobe. Idu ruku pod ruku s različitim skrivenim kamerama kojima špijuniraju svoje žrtve, a iako je problem rasprostranjen po čitavom svijetu, posebno je izražen u Kini, doznajemo s Quartza.

Tamo industrija kamera za špijuniranje obuhvaća i usluge instaliranja kamere te zatim prodaje video snimki koje je ista uhvatila. U nekim dijelovima Kine, za sitniš se mogu kupiti video snimke koje su nastale u tajnosti i snimale su - pod ženskom suknjom. Hotelski menadžer u Zhengzhou, tvrdi da više od 80 posto hotelskih soba u gradu ima kamere za špijuniranje.

Značajke pomažu uočiti skrivene kamere

Sada su dva tehnološka giganta odlučila pomoći u borbi protiv ovog problema. Baidu (najveća tražilica u državi) i Qihoo 360 (cyber security kompanija) započele su s izbacivanjem mobilnih značajki koje korisnicima mogu pomoći uočiti skrivene kamere. Krajem listopada, Qihoo je dodao značajku svojoj aplikaciji “360 Phone Guardian” , a dan kasnije, Baidu objavljuje da je nešto slično dostupno i na njihovom  “Baidu Phone Guardianu".

Obje značajke se temelje na sličnoj tehnologiji. Mobiteli moraju biti spojeni na internet da bi nove funkcije mogle skenirati kamere u prostoriji te provjeriti postoji li neka skrivena. One najbolje skrivene nerijetko se kontroliraju sa sigurne udaljenosti, pa moraju biti spojene na internet. Analizom načina na koji se pojedina kamera spaja na internet i prenosi podatke, aplikacije mogu otkriti one skrivene. 

Skeniranje sumnjivih uređaja nije jedini način za otkrivanje skrivenih kamera. Iste se mogu otkriti isključivanjem svjetla u prostoriji uz korištenje "lampice" na mobitelu kojom se može uočiti refleksija leća skrivene kamere. Najjednostavnija tehnika je prekrivanje svih predmeta koji izgledaju sumnjivo i koji mogu skrivati kameru, savjetuje Quartz.

Vlasti naredile uklanjanje "face-swap" aplikacije

Ironično je da su i Baidu i Qihoo jedom prilikom bili optuženi za kršenje politike o privatnosti svojih korisnika. Qihoo je 2017. godine zatvorio "Shuidi Zhibo" (live streaming platformu) koja je bila spojena na nadzorne kamere u privatnim kućanstvima te na javnim površinama. Kompanija je bila optužena za davanje snimaka u javno emitiranje bez znanja osoba koje su snimljene. Baidu je tužen od strane grupe za zaštitu potrošača prošle godine jer su navodno dvije njihove aplikacije imale pristup privatnim informacijama i listi kontakata korisnika.

Predstavljanje novih značajki stiže u jeku problema koje Kina ima s digitalnom privatnošću. Aplikacija "Zao" koja korisnicima omogućuje "naslovnu ulogu u blockbusteru", jednom je bila najpopularnija aplikacija za "face-swap" u Kini. No, nakon što je izazvala zabrinutost da bi fotografije korisnika mogle biti korištene u druge svrhe bez njihove autorizacije, kineske su vlasti naredile kompaniji da povuče aplikaciju.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum