DO KRAJA VELJAČE U PULI

FOTO / Izložba o dizajnu progresivnih ženskih časopisa iz 30-ih i 40-ih godina: ŽENSKI SVIJET JE VAŠ SVIJET!

| Autor: Lara BAGAR


Tako autorica Barbara Blasin poput "začinjavca" putuje sa svojom izložbom koja govori o feminizmu kroz jedan drugi medij, a to je onaj kroz popularne ženske časopise. Izložba tematizira publikacije feminističkih udruženja tiskane od sredine 1930-ih do prvih poratnih godina, polazeći od domaćih primjera kao što su Žena danas, Ženski svijet i Žena u borbi, komparirajući ih sa suvremenim, međunarodno utjecajnim, srodnim svjetskim izdanjima poput francuskog časopisa Les Femmes i američkog The Woman Today

Obimnu i nadasve zanimljivu građu progresivnih ženskih časopisa iz povijesno osjetljivog i turbulentnog razdoblja između 1934. -1946. godina koju je sakupljala autorica i kustosica izložbe Barbare Blasin saživjela je na zidovima HUIU-a u pulskoj Zagrebačkoj ulici kraj semafora.

"Od sredine 1930-ih nakon unaprjeđenja tiskarskih tehnika, prvenstveno ofseta koji početkom 1930-ih postaje dominantna tehnologija za tiskanje ilustriranih časopisa i uslijed nove političke aktivacije ženskih udruženja nakon pada diktature 1934. godine, ženske organizacije počinju tiskati časopise u većim nakladama i promišljeno uređene, kako bi bili zanimljiviji i pristupačniji širem broju žena. Uredništva će početi voditi brigu o dizajnu, te će časopisi i svojom likovnom opremom zagovarati ideje udruženja. Časopisi će biti bogato opremljeni fotografijama i ilustracijama, a dizajn nekih naslovnica zaista jest progresivan, objasnila je na otvaranju autorica.

Izložba tematizira publikacije feminističkih udruženja tiskane od sredine 1930-ih do prvih poratnih godina, polazeći od domaćih primjera kao što su “Žena danas”, “Ženski svijet” i “Žena u borbi”, komparirajući ih sa suvremenim, međunarodno utjecajnim, srodnim svjetskim izdanjima poput francuskog časopisa “Les Femmes” i američkog „The Woman Today“.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum