U PULI OD 13. DO 15. KOLOVOZA

FRENEMY (NE-PRIJATELJ) Nit vodilja 22. Media Mediterranea festivala

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Festivalski program su najavili Marijeta Bradić, Marino Jurcan, Ivana Nataša Turković i Marko Vojnić Gin/Autor plakata Media Mediteranee 22 je Oleg Šuran

Festivalski program su najavili Marijeta Bradić, Marino Jurcan, Ivana Nataša Turković i Marko Vojnić Gin/Autor plakata Media Mediteranee 22 je Oleg Šuran


Frenemy (ne-prijatelj) nastao je kombinacijom dviju riječi – prijatelj i neprijatelj – a odnosi se na osobu spram koje je netko prijateljski raspoložen unatoč tome što mu se fundamentalno ne sviđa ili gaji osjećaj rivalstva, naglasila je Ivana-Nataša Turković ističući da im je to bilo polazište za kreiranja ovog programskog sadržaja

Predstavljeno je 22. izdanje festivala Media Mediterranea, koje će se pod nazivom "Dear Frenemy/Dragi (ne)prijatelju" održati od 13. do 15. kolovoza u Puli.

- Tko nam je prijatelj, a tko neprijatelj? Kako ih prepoznati? Kako ih uopće vidjeti kada su neki od njih skriveni u virtualnim prostorima i konceptima kao što su vlast ili nacija? Kao zapadnjaci teške volje napuštamo dualizam, ali se rado prepuštamo oksimoronima. Frenemy (ne-prijatelj) nastao je kombinacijom dviju riječi – prijatelj i neprijatelj – a odnosi se na osobu spram koje je netko prijateljski raspoložen unatoč tome što mu se fundamentalno ne sviđa ili gaji osjećaj rivalstva, kazala je Ivana-Nataša Turković, programska koordinatorica festivala, ističući da im je to bilo polazište za kreiranja festivalskog programskog sadržaja.

Program počinje u četvrtak, 13. kolovoza u 20.30 sati u Galeriji Srpskog kulturnog centra, izložbom "Zlatna lubenica 4.0". Zlatnu lubenicu čine umjetnički radovi odabrani na natječaju za autorske radove iz područja suvremene umjetnosti koji su direktno povezani s temom festivala, a koriste nove medije i tehnologije. Ovogodišnje finalistice koje će biti predstavljene na festivalu su Helena Rubčić, Ivana Škvorčević, Anja Maleć, Dora Brkarić, Ivana Bajcer i Valentina Butumović. Podsjetimo da Udruga Metamedij objavljuje natječaj, a članovi stručnog žirija su Oleg Šuran, Marko Vojnić Gin i Olga Majcen Linn. Natječaj je namijenjen mladim umjetnicima iz Hrvatske koji se bave suvremenom i/ili novomedijskom umjetnošću, interaktivnim instalacijama i interdisciplinarnim umjetničkim praksama.

- Drago mi je da smo i ove godine održali ovaj natječaj, a ti novi mediji izražavanja nisu više čvrsti materijalni objekti poput slike ili kipa, već hepeninzi, akcijsko slikarstvo, body art, performansi, land art, minimalizam, konceptualizam, analitičko slikarstvo ili novi konceptualizam povezani s političkom, kulturnom, ekološkom, antropološkom, filozofskom i egzistencijalnom stvarnošću, kazao je Marko Vojnić Gin. Naglasio je i da su se autori koji su izlagali na Zlatnoj lubenici pojavili i na sličnim drugim nagradama i izložbama. Spomenuo je Tina Dožića koji je nakon osvojene Zlatne lubenice bio i finalist prestižne nagrade Radoslav Putar.

U petak, 14. kolovoza u dvorištu Rojca održat će se Mini Mediterranea – radionica za djecu, Sekcije Djeca i Arhitektura Društva arhitekata Istre - DiA DAI SAI uz sudjelovanje Alexa Brajkovića.

Na radionici će se s polaznicima probirati ritmove iz improviziranih instrumenata i pomoćnih rekvizita, za čiju izradu će se koristiti reciklirani vibrirajući materijali i objekti. Alex će zvuk prenijeti i u sliku, pa će buka postati podloga za njegovu temu. DiA DAI-SAI je kolektiv arhitektica koje izvode prostorne vježbe s djecom. Alex Brajković je bubnjar, perkusionist, kompozitor i programer, rekao je Marino Jurcan, predsjednik Udruge Metamedij.

Potom će u sklopu programa Summer Sessions u Dnevnom boravku Rojca, nastupiti Igor Zenzerović, koji će se predstaviti bio-performansom i interaktivnom novo-medijskom instalacijom u prostoru "(A)Live!".

Summer Sessions je mreža za razvoj talenata ostvarena u suradnji s V2_ Institutom za nestabilne medije iz Rotterdama i drugim međunarodnim partnerima, a realizirana je u sklopu MI+ platforme.

U sklopu tog programa upriličit će se "Cruising the Manifold, Disoriented", čiji je autor Marko Gutić Mižimakov, što je recital i vizualni esej sastavljen od prikaza queer prostora i osjećajnosti, a izvodi se na engleskom jeziku. Nakon toga uslijedit će program "Equilibrium 0.1" Alexa Brajkovića, koji je multimedijalni umjetnik, diplomirao je jazz bubanj na Konzervatoriju "Arrigo Pedrollo" u Vicenzi.

O prezentaciji radova radionice spekulativne dizajnerske prakse koja je na programu u subotu, 15. kolovoza, govorila je Marijeta Bradić, projektna asistentica, koordinatorica radionice Spekulativne dizajnerske prakse.

- U suradnji s Odsjekom za vizualne komunikacije Umjetničke akademije u Splitu i nizozemskim ArtEZ University of the Arts, udruga Metamedij organizirala je radionicu spekulativne dizajnerske prakse pod nazivom "The Otherness Toolkit" pod vodstvom Luisa Rodila-Fernándeza. Asistenti su Sjoerd Mol, Katrijn Westland i Deborah Mora, a tema radionice je spekulacija o percepcijama i reprezentacijama tijela, kazala je Bradić.

Potom je Jurcan predstavio i bogat glazbeni program koji je na rasporedu posljednjeg dana manifestacije. Bit će predstavljen dvokanalni video "UU" Terese Cos, što je rad sastavljen od montaže videa te fragmenata improvizirane glazbe i pronađenih audio-zapisa koji grade paralelu između promjenjivih tokova ljudske žudnje i povijesnog trenutka unutar kojeg se odvija život.

- Održat će se i Piknik Soundtrack, gdje nastupaju Anamuhr (Anamarija Škara) i Sakadas (Branko Škara) u sastavu komornog dueta s flautom, klarinetom i elektronskim instrumentima, kazao je Jurcan.

Morski je pseudonim Marina Jurcana (DJ Marino), koji je nakon bubnjarske karijere i svirke po raznim alter/garage rock bendovima u 80-ima i 90-ima bubnjarske palice zamijenio gramofonskim pločama, a rock klubove psy trance partyjima. Erik Bastijanić poznatiji pod umjetničkim imenom Rike je DJ i producent iz Pule.

Raspored festivala

ČETVRTAK 13. kolovoza, 20.30 sati Srpski kulturni centar u Istri (SKUC), Pula

Zlatna lubenica 4.0

PETAK, 14. kolovoza, Društveni centar Rojc, Pula

19 sati. (dvorište) Mini Mediterranea – radionica za djecu

20.30 sati (Dnevni boravak) Igor Zenzerović instalacija/performans (A)Live!

21.30 sati (Kazalište Dr. Inat) Marko Gutić Mižimakov recital/vizualni esej na engleskom jeziku Cruising the Manifold, Disoriented

22.30 sati (dvorište) Alex Brajković multi-instrumentalni elektro-akustični performans Equilibrium 0.1

SUBOTA, 15. kolovoza, Društveni centar Rojc, Pula

20 sati (Dnevni boravak) Prezentacija Radionice spekulativne dizajnerske prakse The Otherness Toolkit

21 sat (dvorište) Teresa Cos video rad UU

22 sata Piknik Soundtrack WunschBaum Project

22.50 sati Morski

23.15 sati Rike

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini