Dimitri se već više puta istaknuo s neobičnim etiketama svojih vina pa je takva i ova retro etiketa. Na prvoj strani je dvanaest krugova različite veličine koji označavaju količinu padalina po mjesecima od listopada 2015. do listopada 2016., kada je bila berba
Istarska crna vina od davnina su bila obiteljska tradicija ljudi našega lijepoga kraja. Svaka je obitelj bila ona bogatija ili siromašnija morala imati bačvu dobrog crnjaka za posebne trenutke. „U hiži vajk triba biti dobrega črnega vina za supu učiniti“, riječi su moje drage majke Marije koja nas je nažalost nedavno zauvijek napustila, ali je dočekala lijepe godine i uspjela ući u devedesetu, te je bila ljubitelj dobroga crnog vina.
Zasigurno je slične misli i sjećanja na rodni kraj imao i Željko Brečević koji je kao mladić davnih godina emigrirao u Francusku. Prvo se nastanio u Parizu, ali ga je kasnije život odnio na dijametralno suprotni kraj Francuske, na krajnji jugozapad, u gradić Jurançon. Razlog odlaska bila je ljubav prema Marie José Puyau. Željko je porijeklom iz okolice Tinjana, točnije, iz sela Brečevići, kraja u kojem su ljudi oduvijek uzgajali vinovu lozu i njome se bavili pa je i on odrastao uz brajde.
Vratio se iz Francuske
Njegov sin Dimitri također je odmalena pokazivao ljubav prema vinogradu pa se za enologa i vinogradarskog tehničara školovao u Bordeauxu, a iskustvo je stjecao u vinarijama po Bordeauxu, Burgundiji te novom svijetu, u Australiji i Novom Zelandu. Dimitri je kao dijete s roditeljima redovito posjećivao Istru i u njemu se rodila ideja da bi se upravo u Istri mogao baviti vinima. Nakon nekoliko godina potrage za pozicijom podizanja podruma, sudbina ga je odvela u Buzet, u stari podrum Agroprodukta u kojem se dugo godina nalazio vinski podrum i lokacija je time bila određena. U tu čast, Dimitri je svoj brand nazvao Piquentum, po latinskom nazivu za Buzet i 2006. godine polako je krenuo s prvim vinima. Danas Dimitri obrađuje ukupno pet hektara vinograda: tri vlastita i dva hektara kooperanata. Od sortimenta, na malvaziju istarsku otpada 50 posto, a na teran i refošk po 25 posto. Vinogradi se nalaze u okolici mjesta Vrh i rastu na dubokoj bijeloj zemlji u kojoj prevladava glina i kamen. Osim brige o vlastitom podrumu, od 2016. godine Dimitri je i desna ruka legendarnog Giorgia Claia. Nakon što je Clai ušao u partnerstvo s braćom Penavić, upravo na Claievu preporuku angažiran je Dimitri, jer s Giorgiom dijeli istu strast i filozofiju prema vinima.
Danas bih s Vama podijelio moje viđenje Piquentum Refoška iz sasvim solidne berbe 2016. Grožđe za ovo vino brano je početkom listopada te je nakon prerade odrađena spontana fermentacija nakon koje je slijedila maceracija u trajanju od 25 dana. Zatim je vino dvije godine odležavalo u rabljenim barrique bačvicama i još šest mjeseci u boci prije puštanja na tržište. Dimitri se već više puta istaknuo s neobičnim etiketama svojih vina pa je takva i ova. Na prvoj strani je dvanaest krugova različite veličine koji označavaju količinu padalina po mjesecima, od listopada 2015. do listopada 2016., a objašnjenje je istaknuto na retro etiketi.
Vrlo ukusno
Vino krasi lijepa, duboka, rubin crvena boja, bistro je i gusto. Nisam ga dekantirao već ostavio da se polako otvara u velikoj bordoškoj čaši. Na prvo mirisanje javljaju se note zrele kupine i borovnice, potom slijede začinske note u obliku klinčića koje prati nota dima, potom malo sladića i nota čokolade s rakijom što podsjeća na griotte. Na kraju se razabire i nota papra te vanilije pa mogu reći da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, toplo i mekano, s druge strane ima lijepu svježinu, fine, ugodne i dobro ispeglane tanine koji malo podsjećaju na zdrinjulu te su sitne granulacije. Vino je vrlo ukusno i krasi ga puno tijelo, u dobrom je balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa dosta dugo traje. Piquentum Refošk je harmonično vino, a na aftertasteu javlja se zdrinjula i malo kupine, u jako je dobroj formi te još uvijek djeluje mlado i poletno. U dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem još sedam do osam godina, a enogastronomski bi pasalo uz finu teleću koljenicu s krumpirima.
Ime vina: Piquentum Refošk Vrh
Godina berbe: 2016.
Proizvođač: Vinski podrum Buzet
Lokacija: Buzet / hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 14-16 °C
Gastro preporuka: Teleća koljenica s krumpirima
Ocjena: 9,2 / 10
Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass
Cijena (mpc): 75 kn ( Cicebala Rovinj )