PUTOVANJE ŽIVOTA

Dvojica velikih prijatelja i zaljubljenika u avanturističke vožnje MOTORIMA SE ZAPUTILI DO NAJSJEVERNIJE TOČKE EUROPE - NORDKAPPA

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Darko Vasilić s prijateljem motorom krenuo iz Medulina na krajnji sjever Europe

Dvojica prijatelja iz Medulina, Darko Vasilić (67) i Miljenko Lazarić (60), krenuli su 1. srpnja motociklima na svoje putovanje života. Kao i mnogi motoristi prije njih, uputili su se na dugu vožnju do najsjevernije točke Europe, do Sjevernog rta, odnosno do Nordkappa u Norveškoj. Iako se do njihovog odredišta može stići već nakon prijeđenih nešto više od četiri tisuća kilometara, Vasilić i Lazarić sastavili su svoj itinerar putovanja koje bi trebalo trajati 25 dana tijekom kojih će prijeći oko 12 tisuća kilometara i pritom posjetiti brojne gradove i mjesta. Mnogi njihovi prijatelji i poznanici na njihovim Facebook stranicama prate ovaj podvig i bodre ih, a oni su im se ponosno prekjučer javili iz Finske, ni manje ni više nego iz sela Djeda Mraza, na samoj granici polarnog kruga.

Vasilić se na put otisnuo iz pretoplog Medulina u bermudama, majici bez rukava i japankama, na svom motociklu Moto Guzzi Breva 750, a Lazarić motociklom Ducati Multistrada 1.200S. Toplo i ugodno vrijeme za vožnju u ovako laganoj odjeći i obući pratilo ih je do Mađarske, no ondje su se ipak morali konkretnije odjenuti zbog sve nižih temperatura. Vasilić nam se jučer nakratko javio porukom i obavijestio nas da su stali u Inariju u Laponiji gdje je "ugodnih" šest stupnjeva Celzija usprkos potpuno sunčanom danu, a iznenadili su ih, kažu, putokazi na ruskoj ćirilici na koje su tamo naišli, pa pretpostavljaju da je to zbog ruske manjine koja na ovom području živi. Mada to nije naglasio, po njegovim objavama vidljivo je da su ih iznenadile i mnoge druge stvari na koje su naišli putem, poput, primjerice, noćenja u gradu Oswiecim u Poljskoj, u predivnom, gotovo luksuznom hotelu Dabrowski, u kojem ih je noćenje s doručkom u klimatiziranoj sobi stajalo 30 eura. Inače, Oswiecim, ili po Njemački Auschwitz, je, kaže Vasilić, danas jedan novi, moderan grad u kojem je jedino što je ostalo "staro i netaknuto" upravo muzej holokausta i nekadašnji zloglasni logor.

- Moj tata i Miljenko su dugo godina veliki prijatelji. Obojica su veliki slobodnjaci, avanturisti i veliki fanovi putovanja na motociklima, no nisu članovi niti jednog moto kluba. To rade za svoj gušt. Miljenko je dugo godina radio u New Yorku, a čim je otišao u mirovinu, vratio se nazad u Medulin. Do sad su zajedno onako nomadski, sa svojim motociklima i šatorima, obišli zajedno Grčku, Albaniju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, i sad prvi put zajedno putuju do Nordkappa. Moj tata je već dugo vremena imao želju otići na ovo putovanje života, kako ga zove, tako da su pripreme trajale jako dugo, a samo putovanje posvetio je svojoj djeci i svoj djeci i mladima koji se bore s karcinomom ili su izgubili bitku s tom opakom boleštinom, kao i njihovim roditeljima koji su se skupa s njima lavovski borili u toj bespoštednoj borbi, rekla nam je Sandra Vasilić.

Kako kaže, njezin otac si svake godine priušti jedno ovakvo duže putovanje svojim Moto Guzzijem, pa je tako prošle godine sam samcat obišao Rumunjsku, Bugarsku i Ukrajinu, sa zaustavljanjem upravo u Černobilu. Danas ih pak očekuje konačni dolazak na cilj, ako se negdje usput ne odluče zadržati malo duže, a potom opet kreće povratak nazad kroz još 30-tak destinacija koje su zabilježili u svoj itinerar, poput famoznog Tunela Lærdal u Norveškoj dugačkog 24,51 kilometara koji je poznat po svom gotovo umjetničkom osvjetljenju. Sigurni smo da će se obojica vratiti prepuni dojmova, a mi ostali možemo im se samo diviti, ugledati se na njih i poželjeti im svu sreću na njihovom odvažnom putovanju.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater