VIKEND SUVREMENOG CIRKUSA OTVOREN PREDSTAVOM "(UN)CONNECTED"

Dva svijeta povezana emocijama

| Autor: Mladen RADIĆ
Scena iz predstave  (Igor Dražić)

Kako je otvarajući manifestaciju rekla voditeljica Čarobnjakovog šešira Irena Boljunčić Gracin, ovdje se predstavlja regionalna scena mladih umjetnika iz Hrvatske i Srbije odnosno najnovija ostvarenja mladih suvremenih cirkuskih umjetnika iz regije. Vikend suvremenog cirkusa provodi se u sklopu projekta "Opčini me novim cirkusom!" kojeg podržava Grad Pula

Vikend suvremenog cirkusa u organizaciji Udruge Čarobnjakov šešir započeo je preksinoć predstavom "(Un)Connected" u izvedbi malinade kolektiva na trećem katu Rojca, u prostoru koji koristi Kazalište Dr. Inat.

Novi cirkus

Kako je otvarajući manifestaciju rekla voditeljica Čarobnjakovog šešira Irena Boljunčić Gracin, ovdje se predstavlja regionalna scena mladih umjetnika iz Hrvatske i Srbije odnosno najnovija ostvarenja mladih suvremenih cirkuskih umjetnika iz regije. Vikend suvremenog cirkusa provodi se u sklopu projekta "Opčini me novim cirkusom!" kojeg podržava Grad Pula.

Predstava "(Un)Connected" odnosno "(Ne)Povezane" nastala je kroz dugogodišnje prijateljstvo autorica i izvođačica Morane Radočaj i Hristine Šormaz koje čine malinada kolektiv. Kako je navedeno u opisu predstave, ideje i materijal za rad pronalaze u svakodnevnim situacijama kroz koje prolaze dok provode vrijeme zajedno, na što neizbježno utječe i njihova česta razdvojenost. Koristeći te situacije, samo sliku ili emociju, one ih transformiraju na sceni kroz pokret i tehnike suvremenog cirkusa.

Kroz predstavu je ispričana priča o povezanosti i razdvojenosti, komuniciranju i nekomuniciranju, odnosima u kojima se jedna strana pokušava nametnuti drugoj. To je čudno prijateljstvo, kao da se radi o dva svijeta, te se čini da se njih dvije teško mogu razumjeti, ali nekako su upućene jedna na drugu i kako vrijeme prolazi postaju ovisne jedna o drugoj, sve do zadnje scene kada će se doslovce povezati svojim dugim kosama. To možda neće biti najsretniji kraj, ali naglasit će koliko su se zbližile nakon početnog distanciranja jer je sve vodilo k tome.

Zanimljive koreografije

Na tom putu približavanja dvije izvođačice pokazat će neke zanimljive koreografije i scenske elemente poput jaja na pozornici čija se simbolika može shvatiti na više načina, dok su vizualno najatraktivniji dijelovi predstave akrobacije na užetu. Netko će se u praćenju predstave fokusirati upravo na te akrobatske elemente, no "(Ne)Povezane" imaju priču koju doduše možda nije lako odmah povezati, čak niti pomoću te ljepljive trake koja se u predstavi koristi, no na kraju je poruka jasna.

Muzika potpisuje Antun Gverović, a autor pjesme "Ritkizrok" je Valentino Bošković. Dizajner svjetla je Domagoj Šoić, a na predstavi je još surađivala i Jadranka Žinić Mijatović.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater