100. OBLJETNICA LABINSKE REPUBLIKE

CRVENA STRAŽA: Pismo Ivanu Pippanu Istra Inspirita

| Autor: Glas Istre
100. obljetnica Labinske republike - "Crvena straža - pismo Ivanu Pippanu"

100. obljetnica Labinske republike - "Crvena straža - pismo Ivanu Pippanu"


Dan 2. ožujak 1921. godine zauvijek će ostati jedan od najvažnijih za povijest Labina, Labinštine i Istre zbog organiziranog štrajka rudara iz kojeg je pokrenuta prva antifašistička pobuna, nazvana Labinska republika.

Od tada prošlo je točno 100 godina, a 2. ožujka 2021. započelo je 37 dana programskih aktivnosti.

Istra Inspirit bio je dio i ovog, nikad zaboravljanog, povijesnog događaja kroz jaku audiovizualnu izvedbu "Crvena straža - pismo Ivanu Pippanu" održanu jučer u Labinu.

Doživljajni, audio performans poruka je koja je poslana kroz vrijeme, 100 godina unazad, adresirana na Giovannija Ivana Pippana dok je pošiljatelj bez imena jer on može biti svatko tko shvaća težinu i tragediju vremena u kojem su Pippan i njegovi rudari živjeli. Izvedba je bila namijenjena svima onima koji žele i mogu biti dio ove priče, priče koja je tamna, teška, ponekad i nesretna, ali prepuna emocija ponosa i zajedništva. Nakon uspješno održane izvedbe svečano se upalila rasvjeta na obnovljenom labinskom šohtu - simbolu industrijske baštine i kovarske prošlosti Labina.

100. obljetnica Labinske republike - "Crvena straža - pismo Ivanu Pippanu"

Za scenarij bio je zadužen Matija Ljuba, izvedbu je interpretirao i izveo glumac Valter Roša, priče i materijale ustupio je Mladen Bajramović dok su svi zvukovi autentično kreirani od strane dvojca iz studija Level 52 – Sanela Isanović i Biance Dagostin uz neizostavnu tehničku podršku Vedrasa.

S obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom bolesti Covid-19, doživljajni performans bio je realiziran uz poštivanje svih epidemioloških mjera kako od strane organizatora i izvođača, tako i prisutnih uzvanika, dok su svi zainteresirani posjetitelji događaj mogli pratiti putem "prozora u prošlost", točnije online.

Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater