STRATEŠKO ULAGANJE

Britanci rade najmoćnije superračunalo na svijetu. Evo za što će ga koristiti

| Autor: HINA
Pixabay

Računalo će biti stavljeno na raspolaganje državnom meteorološkom zavodu a koristit će se za preciznije predviđanje oluja, odabir najprikladnijih mjesta za obranu od poplava i predviđanja promjena klime na Zemlji

Britanska vlada najavila je u ponedjeljak da će izdvojiti 1,2 milijarde funti za izradu »najmoćnijeg računala u svijetu« koje bi trebalo omogućiti izradu preciznijih meteoroloških i klimatskih prognoza.

Računalo će biti stavljeno na raspolaganje državnom meteorološkom zavodu a koristit će se za preciznije predviđanje oluja, odabir najprikladnijih mjesta za obranu od poplava i predviđanja promjena klime na Zemlji.

Od novog će računala koristi imati i zračne luke koje će se moći na vrijeme pripremiti za eventualne poremećaje u zračnom prometu. Energetski sektor će pak moći spriječiti eventualne nestanke struje i nagle skokove napona u mreži.

Postojećim superračunalima meteorološkog zavoda istječe tok trajanja krajem 2022. godine. Novo će računalo u prvoj fazi ušesterostručiti računalne kapacitete zavoda, poručila je vlada u ponedjeljak.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater