Početkom ovoga stoljeća, kad sam kao sommelier skupljao iskustvo u tada najboljem hrvatskom restoranu Valsabbion, trajalo je probijanje istarske vinske scene prema gostima koji su tada još uvijek na malvaziju istarsku gledali sumnjičavo. Hrvatski gosti su
tada još bili skloniji graševinama, a stranci su za našu malvaziju mislili da je slatka. Upravo se tih vremena podsjetio i Veljko Ostojić, bivši ministar turizma, na nedavnoj panel-diskusiji održanoj u čast 25. godina Vinistre. Tada se, krajem prošlog stoljeća, počela etablirati istarska vinska scena, koju su predvodili Kozlović, Degrassi, Coronica i Matošević, te su se počeli javljati i novi vinari među kojima i Marijan Arman. U sjećanju mi je ostala njegova tada šampionska malvazija iz berbe 1999. koju smo prodavali u milenijsko ljeto 2000. godine i bila je apsolutni hit među svježim malvazijama. Još danas pamtim bocu sa svijetlo-zelenkastom etiketom. Od tih vremena do danas vinarija Marijan Arman postala je respektabilni čimbenik istarske vinske scene, s prepoznatljivim stilom i podjednako dobrim bijelim i crvenim vinima. Vinarija, koja je smještena u malom selu
Narduči nadomak Vižinade, danas obrađuje deset hektara vinograda te na godišnjoj bazi proizvodi oko 80 tisuća butelja, od čega su dvije trećine bijela vina i trećina crvena. Od Marijanovih bijelih sorti osobni mi je favorit sauvignon bijeli. Smatram da u crvenim kupažama ima još mnogo prostora za napredak jer su mu i merlot i cabernet
sauvignon izvrsni. No danas bih s vama podijelio moje viđenje šampionske malvazije s ovogodišnje Vinistre - G Cru iz 2017., koja je izvrstan uradak i nastavlja bogatu Marijanovu žetvu medalja kroz ovih dvadeset godina. Grožđe za ovu malvaziju raste na najboljim Armanovim položajima u blizini sela Narduči na bijeloj zemlji. Berba je bila
krajem kolovoza te je nakon prerade odrađena kratka maceracija od 12 sati, a zatim je vino odležavalo u inox bačvama. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja sa zelenkastim odsjajem, kristalno je bistro i djelomično gusto. Na nosu odmah djeluje razigrano i lepršavo, dominira nota citrusa i breskve s malo mente i cvijeta akacije te malo
zelene jabuke. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima jako dobru svježinu te mineralnost i srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost jako dobra te se na aftertasteu javlja nota marelice. Vino je u izvrsnoj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem dvije do tri godine, a enogastronomski sljubio sam ga uz šarga sa žara.
Ime vina: Malvazija istarska G Cru
Godina berbe: 2017.
Proizvođač: Marijan Arman
Lokacija: Narduči/hrvatska Istra
Temperatura serviranja:
8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: oborita riba sa žara
Ocjena: 9,3/10
(Emil PERDEC)