IN MEMORIAM: MARIJAN ARMAN

Njegova vina spadaju među najpoznatije simbole Istre. Bio je jedan od začetnika Vinistre, a uz Kozlovića i Matoševića i prvi dobitnik važnih nagrada u Zagrebu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN, Milan PAVLOVIĆ
Foto CROPIX

Foto CROPIX


Marijan Arman, jedan od najpoznatijih istarskih vinara, koji je jučer preminuo u 63. godini života, vinarstvom se ozbiljnije počeo baviti prije 20-ak godina pa pripada prvom valu pokretača suvremenog vinarstva u Istri. Iako je završio srednju vinarsku školu, nije se odmah okrenuo toj plemenitoj djelatnosti, ali se ljubav prema vinarstvu probudila nešto kasnije, s početkom vinarskog preporoda u Istri početkom 90-ih.

Bio je tankoćutan prema grožđu i vinu, pa je tako za naš list 2000. godine izjavio: "Maksimalnu pažnju posvećujem preradi grožđa, nastojim da nakon berbe grožđe stigne u podrum u stanju kako je otkinuto s loze". Nebrojene su nagrade koje je dobio za svoja vina koje su prepoznavali i cijenili domaći i strani enološki stručnjaci.

- Marijan Arman jedan je od onih iz stare garde koji su prije 2000. godine počeli graditi Vinistru i istarsku vinsku scenu. Ta početna postava bila je doista mala grupa entuzijasta s velikim i lijepim planovima koji su se i zahvaljujući Marijanu ne samo ostvarili, već su višestruko premašeni. U vinskom svijetu zna se što znači etiketa s njegovim imenom, njegova vina već su godinama jedan od najprepoznatljivijih simbola Istre. Njegova malvazija godinama je osvajala šampionska odličja na Vinistri, te je njegov doprinos, ne samo našoj udruzi, već i razvoju vinarstva na ovom području, doista ogroman, rekao bih nemjerljiv, kazao je njegov kolega, vinar Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra.

- Nama iz mlađe generacije Marijan Arman bio je jedan od uzora na koji smo se željeli ugledati. Pamtit ću ga kao dragog kolegu od kojeg sam puno naučio i s kojim sam dijelio i lijepe i teške trenutke. Želim izraziti iskrenu sućut obitelji. Dijelimo tugu jer njihov gubitak ujedno je veliki gubitak i za sve nas, kao i za istarsku i hrvatsku vinsku scenu, kazao je Benvenuti.

- Marijan Arman spada u prvu grupu novog vala istarskih vinara. Nas desetak smo u početku stvarali imidž smotre vina, Vinistre. Moram naglasiti da je Marijan bio treći istarski vinar, nakon Kozlovića i Matoševića, čija je istarska malvazija 2000. godine na najvećem hrvatskom vinskom sajmu Vinovita u Zagrebu bila proglašena najboljim bijelim vinom u Hrvatskoj. Tada je dobio prestižnu nagradu Studec. Nekoliko godina kasnije Marijanov je istarski teran na Vinoviti proglašen najboljim hrvatskim crnim vinom. Neću ni spominjati koliko je nagrada dobio na Vinistri i drugim međunarodnim sajmovima i izložbama. Marijan je uvijek bio aktivan, napravio je reprezentativnu vinariju i definitivno je bio kalibar u svom poslu, kazao je vinar Peter Poletti koji je kolegu Marijana Armana poznavao 30 godina.

- Čuo sam se s njim prije desetak dana, nazvao sam ga kad sam čuo da je slabog zdravlja. Davao sam mu kuraja, a on mi je rekao: "Piero, vidim sve jako crno". Rekao sam mu da ćemo se čuti i poćakulati kad se vrati kući. "Vidjet ćeš da trebaš imati vjere u sebe", rekao samu mu, ali se nažalost nismo stigli sastati. Sve me je to iznenadilo, nisam mislio da će se to tako brzo dogoditi, zaključio je Poletti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini