Objavljeno upozorenje

Na Suncu snimljena ogromna pjega. Evo zašto sljedeće dvije do tri godine trebamo biti oprezniji 

| Autor: Glas Istre
(Foto: Hrvatski astronomski savez)

(Foto: Hrvatski astronomski savez)


Proteklih nekoliko dana naša zvijezda Sunce je vrlo aktivna s rekordnim brojevima pjega, ali i pjegom veličine oko četiri Zemlje koja je na granici vidljivosti golim okom, poručili su iz Hrvatskog astrononskog saveza.

Naime, Sunce ima ciklus aktivnosti od jedanaest godina, a idući maksimum aktivnosti bi se trebao dogoditi 2025. godine nakon čega bi se Sunce trebalo opet “smiriti”. Sunčeve pjege i njihova brojnost direktni su indikator sunčeve aktivnosti, što više pjega to veća aktivnost, prenosi N1

Sunčeve pjege su hladnija mjesta na sunčevoj površini koju zovemo fotosfera. Fotosfera ima temperaturu oko 5.000 °C dok su pjege mjesta s temperaturom oko 3.500 °C. Pjege na Suncu su mjesta na kojima izbija magnetsko polje odnosno magnetska silnica sunčeva magnetskog polja koje u godinama visoke aktivnosti “podivlja”.

Treba reći da u sljedeće dvije do tri godine trebamo biti još malo oprezniji po pitanju izlaganja suncu obzirom da će nas Sunce “bolje grijati”. Energetska kriza na Zemlji sasvim sigurno ne utječe na to da se na Suncu “bolje loži”.

Nemojte nikako gledati u Sunce bez posebnih filtera za to jer možete trajno oštetiti vid ili trajno ostati bez vida, upozoravaju iz Hrvatskog astrononskog saveza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater