NASA-ina SVEMIRSKA LETJELICA PARKER SOLAR PROBE OVOG LJETA KREĆE NA PUT PREMA SUNCU

Vruće karte za vruće ljubitelje Sunca


NASA-ina svemirska letjelica, Parker Solar Probe (PSP) ovog će ljeta krenuti na svoj dugi put prema Suncu. Tijekom svoje planirane sedmogodišnje misije letjelica će se najmanje sedam puta susresti s Venerom kako bi korigirala svoj let što će rezultirati s najmanje 25 bliskih prolazaka pored naše zvijezde.

Parker Solar Probe najviše će se približiti Suncu na udaljenost od svega 6.2 milijuna kilometara te pri tome dostići kratkotrajnu brzinu od punih 200 kilometara u sekundi!

Najbrža u svemiru

To joj osigurava prvo mjesto po brzini koju je neka letjelica postigla u svemiru. Da bi izdržala temperaturne ekstreme od 1377°C te enormno jaka zračenja sa Sunca letjelica je opremljena specijalnim štitom, oklopom debljine 11.4 centimetra načinjenim od specijalnih, pojačanih, karbon-karbon materijala. Planirano je da PSP bude lansirana 31. srpnja (lansirni prozor otvoren je od 31. srpnja do 19. kolovoza ove godine) raketom Delta Heavy s raketodroma Cape Canaveral na Floridi. Masa letjelice iznosi 685 kilograma od čega čak 50 kilograma otpada na razne znanstvene instrumente.

- Znanstvenici žele zaviriti u Sunčevu koronu, proučiti izboje koronarne mase, na licu mjesta istraživati Sunčev vjetar te procese u vezi magnetizma, energetskih čestica i plazme. No, neće samo znanstvenici "otputovati" svojim robotom k Suncu. Obveza je da svaku znanstvenu misiju prati i set edukacijsko-popularizatorskih aktivnosti. U tom je smislu oformljena kampanja dostupna čitavom svijetu. Svatko od nas može sudjelovati u misiji Parker Solar Probe na način da pošalje svoje ime prema Suncu, pojašnjava Marino Tumpić, voditelj Istarskog svemirskog programa i Astronomske udruge Vidulini.

Karta za Glas Istre

Na poveznici http://parkersolarprobe.jhuapl.edu/The-Mission/Name-to-Sun/ nalazi se internet obrazac kojeg je potrebno ispuniti (ime, prezime, e-mail) te poslati tražene informacije u NASA-inu bazu podataka. Nakon toga na vašu adresu dolazi e-mail kojime se traži potvrda unosa i link na osobnu "vruću kartu za Sunce". Nju možete, veli Tumpić, po želji spremiti kao digitalni zapis ili ju možete isprintati kao svojevrsni certifikat, uokviriti i postaviti na zid sobe kao uspomenu.

- Svi podaci koji se prikupe zaključno s datumom 27. travnja bit će snimljeni na specijalnu memorijsku karticu i postavljeni na letjelicu te zajedno s njom otići tamo gdje nijedan, ljudskom rukom stvoren artefakt, nikada do sada nije bio. Volite li Sunce, more, ljetne radosti svakako se uključite u ovu priču. Uvijek ćete moći reći kako se tamo negdje jako blizu Sunca nalazi i vaše ime, a usput ste ponešto novog i naučili o zvijezdi koja nam je podarila život na plavoj točci u beskraju - Zemlji, zaključuje Tumpić. Na kraju recimo i to da je svoju kartu do Sunca osigurao na vrijeme i Glas Istre! (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater