kućna ljekarna

Preduhitrite kašalj i začepljene sinuse pomoću ovog pripravka

Đumbir i kurkuma (Pixabay)

Đumbir i kurkuma (Pixabay)


Kada u grlu, nosu ili sinusima osjetite težinu i začepljenost, ovi začini će vam pomoći u smirivanju kašlja, začepljenog nosa, sinusa, nakupljanja sekreta, otkriva Gloria.hr. Mogu ublažiti simptome i skratiti tijek bolesti, a riječ je o limunu, đumbiru, medu, češnjaku, kurkumi. Neka vam postane navika đumbirov korijen koristiti u svakodnevnom kuhanju, a tijekom zimskih mjeseci svaki dan popijte čaj od đumbira. Priprema je jednostavna, naribajte kolut svježeg đumbira, prstima iscijedite u šalicu njegov sok te dodajte vruću vodu. Pijte polako, u malim gutljajima. Đumbiru dodajte limun i med, dobit ćete eliksir za snaženje imuniteta i moćni koktel u borbi protiv prehlade, viroze i gripe.

Đumbir je gomoljasta je biljka iz porodice ljiljana poznata po svom korijenu. Povećava ukupnu snagu organizma, imunitet i vitalnost. Smanjuje masnoće u krvi, regulira šećer te je prepun sjajnih antioksidativnih svojstava koja održavaju vitalnost naših stanica. Kad osjetite slabost, umor i opći pad imuniteta, posegnite za đumbirom. Kombiniran s namirnicama poput meda, limuna i češnjaka, snažno revitalizira i jača organizam.

I sami se možete uvjeriti u njegovu snagu đumbira. Uzmite krišku te gomoljaste biljke i polako žvačite. Aromatičan, rezak i ljut zbog posebnih spojeva gingerola, šogaola i zingerona, snažna je protuupalna, analgetska, antikancerogena i antipiretska (smanjuje tjelesnu temperaturu) biljka koja potiče znojenje, raspiruje probavnu vatru u tijelu, neutralizira toksine i pomaže probavljanju, asimilaciji i apsorpciji hrane.

Kada u grlu, nosu ili sinusima osjetite težinu i začepljenost, đumbir će vam uvijek pomoći kao jedan od najboljih kućnih pomagača u smirivanju kašlja, začepljenog nosa, sinusa, nakupljanja sekreta. Odličan je njegov učinak u liječenju bronhitisa i različitih bolesti respiratornog sustava. Đumbirov korijen uspješno se tisućama godina koristio u liječenju infekcija dišnog sustava jer djeluje protuupalno, smanjuje bol, snižava povišenu temperaturu, potiče probavu i krvotok, a što je posebno značajno, za razliku od mnogih lijekova, ne djeluje štetno na jetru. Više je znanstvenih istraživanja pokazalo da je ekstrakt đumbira učinkovit protiv bakterija (Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa) koje izazivaju neke od infekcija dišnog sustava. To bez sumnje pokazuje velik potencijal za razvoj novih, učinkovitih farmaceutskih proizvoda s aktivnim komponentama đumbira namijenjenih liječenju različitih respiratornih tegoba.

Đumbir je ljut, a djelovanje mu je takvo da nas grije. A to nam je zimi potrebno. Osim toga, štiti krvotok i srce jer je izvor magnezija, vitamina B6 i kalija te mangana i bakra koji uklanjaju slobodne radikale. Izvor je kalcija, magnezija, fosfora, selena, cinka, željeza i vitamina C.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum