ENOTEKA

Ravalicova odležana "Malvazija istarska 1903"

| Autor: Emil PERDEC
rubrika enoteka

rubrika enoteka


Godine 2008. bio sam prisutan na vrlo zanimljivom predavanju u zagrebačkom muzeju "Mimara", koje je održala gospođa Lynne Sherriff MW iz Južnoafričke Republike. Povukla je zanimljivu paralelu između naše i njihove vinske scene, ustvrdivši da su obje u razvoju i da će sigurno ići dobrim putem. Južnoafrička vina su se na međunarodnoj sceni ponovno počela pojavljivati tek padom Apartheida, a naš Domovinski rat završio je godinu kasnije. Tih je godina, točnije 1994. u Poreču održana i prva Vinistra. Među prvim entuzijastima koji su sudjelovali u pokretanju Vinistre bila je i obiteljska vinarija iz Nove Vasi, Figli & Fratelli Ravalico. Godine su to kada je ova vinarija bila najznačajnija privatna istarska vinarija, osvajali su nagrade za svoja vina na raznim sajmovima. Kulminaciju popularnosti doživjeli su upravo 1994. godine kad ih je posjetio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Nedavno sam posjetio ovu vinariju te razgovarao s Antoniom Ravalicom, koji je s pokojnim bratom Brunom utemeljio vinariju. Pričao mi je o prošlim vremenima kad su među prvim istarskim vinarijama još davne 1986. godine počeli puniti vino u butelje. U tadašnjim okolnostima, to je bio uspjeh, s obzirom na činjenicu da im tadašnji zakoni to nisu dozvoljavali. Kao mali vinari, mogli su imati do deset hektara vinograda, međutim u butelje su vino mogli puniti samo oni koji su imali više od deset hektara vinograda. Dakle, kombinati. Braća su se poslužila lukavstvom, udružili su se u F&F Ravalico i na taj način ispunili traženi uvjet.

Danas obrađuju preko 30 hektara vinograda i na tržištu su prisutni s desetak etiketa vina, a dio proizvodnje se prodaje i kroz rinfuzu. Polako dolazi do smjene generacija, novi val predvodi mlađahni Francesco, sin Bruna Ravalica mlađeg i unuk pokojnog Bruna. On je enolog s diplomom zagrebačkog Agronomskog fakulteta i napravio je iskorak s dva vina iz limitirane serije koja su posvećena pradjedu Giovanniju Ravalicu. Giovanni je, prema dokumentima sačuvanima u obiteljskom arhivu, te davne 1903. godine počeo prodavati svoje vino u Trstu. Etiketa oba vina iz serije 1903 dizajnirana je kao razglednica s poštanskom markom na kojoj je Giovannijev portret. Prvo vino iz te limitirane serije je "Cuvee noir", fini bordoški blend sa 60 posto cabernet sauv. i 40 posto merlota, a drugo vino je odležana malvazija istarska, oba su iz berbe 2018.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje ove malvazije istarske, koja je već dobila nekoliko značajnih internacionalnih priznanja od čega je najznačajnije zlato na IWSC-u. Grožđe za ovo vino raslo je na mikrolokaciji Špinotija nedaleko podruma. Reducirani prinos bio je kilogram po trsu, a ručna berba je bila sredinom rujna. Nakon prerade slijedila je kratka maceracija od 18 sati te potom fermentacija u inoxu, a onda odležavanje u barrique bačvicama u periodu od 18 mjeseci. Nakon punjenja u boce, vino je još najmanje šest mjeseci odležavalo u njima prije puštanja na tržište, a napunjena je ograničena serija od 1500 butelja.

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, vino se u čaši relativno brzo otvara, krasi ga fin i ugodan miris. Na prvo mirisanje javlja se nota zrele nektarine koju prati nota žute kruške, a kasnije se nadovezuje nota narančine kore te mente. Na drugo mirisanje javlja se nota livadnog meda te aromatičnog bilja s istarskog krša poput majčine dušice i lavande, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane krasi ga solidna svježina, blagi tanini, fina mineralnost i srednje tijelo. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna. Vino ima finu kakvoću, harmonična je, a na aftertasteu javlja se lagana gorčina badema i nježni okus maslaca.

Vino je u jako dobroj formi, može se trošiti odmah, a enogastronomski sljubio sam ga uz romba u pećnici s krumpirima.

Ime vina: Malvazija istarska 1903

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vina Ravalico

Lokacija: Nova Vas / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 12 -14 °C

Gastro preporuka: Rombo u pećnici s krumpirima

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel Extreme Restaurant Oaked Chardonnay Glass

Cijena (mpc): 195,00 kn (www.istra.wine)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini