ZAGREB

Znanje i Vorto Palabra: Dva nova naslova za ljubitelje trilera i povijesne fantastike

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladničke kuće Znanje i Vorto Palabra najavljuju dva nova naslova za ljubitelje žanrova trilera i povijesne fantastike, napeticu "Skrivene namjere" koautorica Greer Hendricks i Sarah Pekkanen, te fantastični roman "Djeca zemlje i neba" kanadskog autora Guya Gavriela Kaya.

Greer Hendricks i Sarah Pekkanen koautorice su bestselera New York Timesa "Ona između nas". Greer Hendricks radila je kao urednica i potpredsjednica u izdavačkoj kući Simon&Schuster, a danas živi u New Yorku sa suprugom i dvoje djece. Sarah Pekkanen uspješna je autorica koja je objavila nekoliko samostalnih romana prije nego što je sa svojom urednicom Greer odlučila zajednički pisati psihološke trilere.

"Skrivene namjere" (An Anonymous Girl), njihov drugi zajednički roman, najavljen je kao triler koji nas tjera da razmislimo jesu li moral i etika doista važni kad štitite one koje volite. Za oba romana već su otkupljena televizijska prava za snimanje serija.

Jessica Farris mlada je žena kojoj je potrebna dodatna zarada pa se prijavljuje za sudjelovanje u znanstvenom istraživanju na njujorškom sveučilištu pod vodstvom psihijatrice, doktorice Shields. Na početku, pitanja su općenite naravi o moralu i etici, no kako istraživanje sve više napreduje i pitanja postanu stvarni zadaci, Jess počinje osjećati da doktorica zna sve o čemu ona razmišlja – i što skriva. Kako Jessina paranoja raste, a odnos s doktoricom Shields postaje zahtjevniji, Jess više ne razaznaje što je u njezinu životu stvarno, a što je dio istraživanja. Uhvaćena u mrežu prijevare i ljubomore, ubrzo shvaća da neke opsesije mogu postati smrtonosne…

Za hrvatski je prijevod zaslužan Mladen Jurčić.

Guy Gavriel Kay kanadski je pisac povijesne fantastike, autor uspješnica poput "Sarantinskog mozaika", "Tigane" i "Ispod neba". Njegova djela smještena su u imaginarni svijet koji podsjeća na stvarni svijet u stvarnim povijesnim periodima.

Kao student na Sveučilištu u Manitobi došao je u kontakt s Christopherom Tolkienom, sinom J. R. R. Tolkiena. Christopher je trebao asistenta za uređivanje očevih neobjavljenih djela, te je kontaktirao Kaya koji se zatim prebacio na sveučilište Oxford i počeo raditi s Tolkienom na uređivanju Silmarilliona. Vratio se u Kanadu 1976. godine da bi završio studij prava na Sveučilištu u Torontu. Tada počinje pisati vlastita djela koja će ga etablirati kao jednog od najvažnijih autora fantastike, majstora žanra čija su djela prevedena na gotovo 30 jezika.

Njegov prvi roman "Stablo ljeta" objavljen je 1984. godine. Naslovom "Djeca zemlje i neba" (Children of Earth and Sky), Kay se vraća svijetu koji podsjeća na stvarnu povijest, ovog puta evocirajući i naše prostore u razdoblju renesanse.

U tom svijetu rat je na pomolu, a životi običnih ljudi odvijaju se u sjeni sukobljenih kraljevstava. Djevojka iz ozloglašenog gusarskog gradića Senjana kreće na pohod kako bi osvetila izgubljenu obitelj. Tog istog proljeća iz Seresse, bogatog grada-države poznatog po svojim kanalima i laguni, isplovljava dvoje vrlo različitih ljudi: mladi umjetnik na pogibeljnom putu za istok gdje će naslikati portret Velikog kalifa na njegov vlastiti zahtjev (a možda učiniti i više od toga) i lijepa žena koja se predstavlja kao liječnikova supruga kako bi nesmetano uhodila.

Prvi čovjek na brodu kojim plove oštroumni je mlađi sin trgovačke obitelji, podvojen oko života koji mu je predodređen. Nešto dalje na istoku, dječak prolazi kroz obuku kako bi postao pripadnik kalifova elitnog pješaštva i proslavio se u nadolazećem ratu. Brojne sudbine visjet će o niti kad se njihovi životi isprepletu, a kalif pošalje svoju velebnu vojsku u napad na utvrdu koja brani prolaz u zapadni svijet…

Prijevod na hrvatski potpisuje Petra Pugar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum