ZAGREB

ZFF: Posljednji film iz ovogodišnje konkurencije "Naše majke" Cesara Diaza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Zagreb Film Festival (ZFF)u petak prikazuje posljednji film iz konkurencije dugometražnog programa, "Naše majke" redatelja Cesara Díaza koji se bavi posljedicama dugogodišnjeg građanskog rata u Gvatemali, koji je rezultirao etničkim čišćenjem starosjedilačkog stanovništva.

"Naše majke", ovogodišnji belgijski kandidat za Oscara, smješten je u 2018. kada je cijela zemlja na nogama zbog suđenja bivšim zapovjednicima.

Ernesto, kojega glumi Armando Espitia, gost ovogodišnjeg ZFF-a koji će na večernjoj projekciji u kinu Tuškanac predstaviti film, mladi je forenzički antropolog čiji je posao identificirati tijela poginulih. Svjedočenja žrtava je mnogo, no on u priči jedne od njih uočava trag koji bi ga mogao odvesti do oca gerilca koji je nestao u ratu.

Film gvatemalskog redatelja premijerno je prikazan na Tjednu kritike u Cannesu, gdje je nagrađen Zlatnom kamerom za najbolji debitantski film i nagradom SACD za scenarij.

U "Tuškancu" je za program PLUS u poslijepodnevim satima najavljena hrvatska premijera filma "Ne zaboravi disati", nastalog u slovensko-talijansko-hrvatskoj produkciji.

Slovensko-talijanski redatelj Martin Turk govorit će nakon filma o toj svojoj drami o odrastanju i ljubomori.

U okviru programa Velikih 5 prikazuje se njemački film "Lara", koji prikazuje složeni odnos majke i sina, u režiji Jan-Olea Gerstera.

Program Moj prvi film: In Memoriam nastavlja se u Dvorani KIC povijesnim djelom oca zombi-filmova Georgea A. Romera, "Noć živih mrtvaca", što je prijelomni film strave intrigantnog scenarija naturalističko-dokumentarističkog pristupa mračnog završetka.

Film je ujedno i društveni komentar na hladnoratovsko američko društvo i rasnu netrpeljivost, koji pokazuje kako je zajednica ugroženija unutarnjim prijeporima nego izvanjskom opasnošću.

Program Festivali pod reflektorom donosi dva filma s festivala u Locarnu. "Bezbožnica", provokativan debitantski film mlade bugarske redateljice Ralitze Petrove osvojio je u Locarnu niz nagrada, među kojima i onu za najbolji film.

To je priča o Gani koja živi u zabačenom gradu u Bugarskoj gdje radi kao njegovateljica starijih osoba oboljelih od demencije, a za dodatnu zaradu, kako bi mogla uzdržavati majku i svoju ovisnost o morfiju, na crnom tržištu prodaje osobne iskaznice svojih pacijenata.

Uoči tog filma prikazuje se kratkometražni "Nimic" Yorgosa Lanthimosa, kojem je u glavnoj ulozi američki glumac Matt Dillon.

Kasnovečernji termin u kinu Tuškanac prikazuje kratke filmove - u sklopu Kockica na rasporedu su "Sedra" Judite Gamulin i "Slova" Bojana Radanovića, dok je u konkurenciji međunarodnih kratkih "Posljednja slika o ocu" srpskog redatelja Stefana Đorđevića, koji je u Sarajevu dobio nagradu za najbolji kratki film.

Program završava "Posljednja kino predstava", film Jasmine Beširević o Joži, dobrom duhu kina Europa, kojega snima uoči zatvaranja tog kultnog okupljališta filmofila, svjedočeći kraju ne samo jedne dugogodišnje karijere, već i ere koja nestaje gašenjem klasičnih kina.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini