PULSKI UMJETNICI PULI

Završen uz glazbeni duo: Zanimljiv repertoar za nadahnute glazbenike

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Ovogodišnji, jubilarni 20. festival komorne glazbe "Pulski umjetnici Puli" priveden je kraju koncertom dvojice mladih pijanista, klavirskog dua u sastavu Sandro Vešligaj & Davide Circota.

Mladi pijanisti odabrali su vrlo zanimljiv repertoar, koji je započeo Kuhlauovom "Sonatinom u G-duru" za klavir četveroručno te stavcima Allegro i Allegro vivace, gdje je posebno došao do izražaja njihov zajednički nastup, uigranost, usklađenost i nadahnutost.

Nastavljeno je zahtjevnim djelom J. Haydna "Divertimento u F-duru, – Il Maestro e lo scolare", gdje je posebno dojmljiva bila melodijska linija, iznimno bogata, što je u ovoj izvedbi bilo vrlo moćno.

Četveroručno umijeće

Četveroručno umijeće pokazano je i tijekom izvedbe djela Modesta Musorgskog "Sonata u C-duru" te stavaka Allegro assai i Scherzo te Allegro non troppo.

Po zvanju je Musorgski bio časnik, ali je napustio vojnu službu da bi se priključio skupini nacionalno orijentiranih skladatelja "Petorica", iako se uvijek naglašava da je svojim umjetničkim stajalištem i originalnošću glazbenog izraza ostao neovisan. U svoje vrijeme bio je neshvaćen i nepriznat, ali je svojim originalnim glazbenim jezikom otišao daleko ispred suvremenika i utjecao na impresioniste i skladatelje slavenskih zemalja. Sve je to vidljivo i u ovome djelu.

I za kraj, izvedena su "Četiri norveška plesa" Edvarda Griega. Na elementima norveškog folklora izgradio je vlastiti, nacionalno-romantički glazbeni izraz. Posebno je važan njegov doprinos razvoju postromaničke europske harmonije. Kao izraziti lirik svoja najbolja djela ostvario je u malim formama - klavirskoj minijaturi i solo-pjesmi.

Organizaciju potpisuje Hrvatska glazbena scena mladih uz potporu Upravnog odjela za kulturu Grada Pule.

Bogati životopisi

Davide Circota rođen je u Rijeci 1993. Svoje glazbeno obrazovanje započinje u dobi od devet godina u Momjanu kao učenik klavira kod profesorice Milade Monica. Diplomirao je klavir 2017. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Vladimira Babina. Tijekom svog glazbenog obrazovanja redovito je sudjelovao na Orguljaškoj ljetnoj školi u Šibeniku te pohađao razne seminare usavršavajući se u sviranju orgulja, zborskom i gregorijanskom pjevanju te dirigiranju. Sudjelovao je na natjecanjima i postizao zapažene rezultate na međunarodnim i regionalnim natjecanjima. Trenutno je zaposlen kao nastavnik klavira na Umjetničkoj školi Matka Brajše Rašana na područnom odjelu u Buzetu te je voditelj mješovitog zbora Zajednice Talijana u Grožnjanu ''Grisium'.

Sandro Vešligaj rođen je 1991. u Puli. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završava na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Pula. Maturirao je na klavirskom (u klasi Biserke Kuhta, prof.) i teorijskom odjelu. Na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb završava preddiplomski i diplomski studij klavira pod mentorstvom izv. prof. Vladimira Babina, a obranom specijalističkog rada 2016. završava i poslijediplomski specijalistički umjetnički studij na Muzičkoj akademiji Zagreb te stječe akademski naziv sveučilišnog specijaliste muzike. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja, zaposlen je u zvanju višeg asistenta na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater