ZAGREB

ZagrebDox: Teme ekologije, prirode i budućnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnje, posebno festivalsko izdanje ZagrebDoxa, što će se održati od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD, donosi i niz filmova koji se bave tamama ekologije, prirode i budućnosti Zemlje.

U različitim programima ti će filmovi ukazati na posljedice globalne ekološke krize, prikazuju drugačije oblike svakodnevice građene na principima poštivanja prirode ili pak otkrivaju fascinaciju prirodnim pojavama i silama izvan ljudske kontrole.

Nekoliko filmova iz regionalne konkurencije govori o mogućnosti harmoničnog suživota s prirodom, najavljeno je s međunarodnog festivala dokumentarnog filma.

Gorko-slatki život dviju starica koje žive u izoliranom planinskom području istočne Bosne tema je poetičnog filma "A sad se spušta veče" Maje Novaković.

Ta "filmska posveta jednostavnosti i cˇistoc´i, kao i vrijednostima napornog rada", osvojila je nagrade na nizu festivala, među kojima su i one Trento Film Festivala i Festivala kratkog filma u Ljubljani (FeKK) te posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu dokumentarnog filma Cinéma Vérité.

Talijanski redateljski dvojac Damiano Giacomelli i Lorenzo Raponi u filmu "Siddhartha" prati priču o ocu i sinu koji su blagodati suvremene civilizacije zamijenili životom u zabačenom talijanskom selu. Naslovni protagonist, dječak Siddhartha, živi s ocem Fabriziom koji je kasnih osamdesetih osnovao hipi komunu Noci Sonanti, no, djevojčica koja mu pravi društvo dok provodi ljetne praznike kod djeda i bake nagnat će ga da dovede u pitanje životni odabir svog oca.

Sundanceovom nagradom ovjenčan dokumentarac "Naš dom u divljini" Radua Ciorniciuca prati sudbinu obitelji koja u divljini bukureštanske delte, nadomak užurbanog velegrada, živi u skladu s prirodom, sve dok se zbog pretvaranja tog područja u javni nacionalni park ne moraju vratiti u grad. Film je osvojio niz nagrada na prestižnim festivalima.

Međunarodna konkurencija predstavlja film "Pjena", prvijenac mladog ruskog redatelja Ilje Povolockog, o neobičnoj zajednici na obalama Barentsova mora dobitnik je nagrade za snimateljski rad na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DOKer u Moskvi.

Nagrađivano "Švedsko ljeto" Johna Skooga, prenosi impresije o ljetnoj dokolici na jugu Švedske, a poljsko ostvarenje "Vjetar. Dokumentarni triler" Michała Bielawskog filmska je oda vjetru koji puše s poljsko-slovačkog planinskog lanca Tatre i donosi toplije vrijeme.

U program The Best of the Rest uvršten je dokumentarac National Geographica "More sjena" Richarda Ladkanija, koji prati skupinu znanstvenika, aktivista, istraživačkih novinara i tajnih agenata na zajedničkoj misiji spašavanja endemske vrste koja nastanjuje akvatorij Kalifornijskog zaljeva.

"Dobitnik nagrade publike na Sundance Film Festivalu, potvrdio je redateljev status majstora dokumentarnog trilera", napominje se u najavi festivala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter