ZAGREB

ZagrebDox: "Nun of Your Business", nesvakidašnja ljubavna priča dviju časnih sestara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dokumentarni film "Nun of Your Business" Ivane Marinić Kragić, koji u subotu na ZagrebDoxu ima svoju svjetsku premijeru, nesvakidašnja je ljubavna priča, ne samo zato što su njegove protagonistice dvije žene, već i zato što su u trenutku dok su se upoznale i zaljubile još bile časne sestre.  

Redateljica je najprije, prije devet godina sasvim slučajno u zajedničkom društvu na Korčuli upoznala jednu od njih, Maritu, a kasnije i Fani. "Zanimalo me što se krije iza svega i uskoro saznala da je to jedna široka i lijepa priča. Tada je sve sjelo na svoje mjesto i vidjela sam priliku za film", rekla je redateljica za Hinu.

Film rekonstruira njihov put od zaređenja u potrazi za duhovnijim i boljim životom, preko razočaranja i neugodnih iskustava koje su doživljavale unutar institucije, do odluke života da napuste samostan.

Obje su od početka bile spremne podijeliti svoju priču s autoricom jer je postojalo obostrano povjerenje, no trebalo je proći par godina da se osjete dovoljno samouvjereno za snimanje i snađu u novom životu nakon višegodišnje izolacije.

"Morale su naći posao, vidjeti gdje će živjeti, objasniti svima da su bivše časne sestre i da su gej, a kako je prolazilo vrijeme pronašle su stabilnost i postale slobodnije da podijele svoju priču ispred kamere", prisjeća se Marinić Kragić.

Film je nastajao u vrijeme rasprava o Istanbulskoj konvenciji, pravima žena, pobačaju, ženskoj seksualnosti pa je i svojevrstan komentar tih društvenih aktualnosti.

Autorica želi da se njime otvori dijalog o 'zabranjenim' temama, a glavna joj je motivacija bila ukazati na važnost osobne slobode. "Svatko ima pravo na izbor kako će živjeti svoj život. Tu nema prostora politiziranju i lažnom moraliziranju", istaknula je.

O mogućim kritikama ne razmišlja, već da se stvori pozitivan stav prema filmu. "To je ipak topla, pozitivna priča i nadam se da će gledatelji imati empatiju za njih dvije i razumijevanje za odluke i kušnje s kojima su se susrele na svom putu", napomenula je.

Istinita priča za fondove zvučala nevjerojatno

Marinić Kragić prvo je mislila snimati igrani film na temelju 'istinitih događaja', no nije bio pravi trenutak zbog društvene klime, a i projekt nije prolazio na fondovima jer je, kako kaže, priča je vjerojatno zvučala "nevjerojatno".

"Tada sam odlučila da to mora biti dokumentarni film, to je jedini način da se priča doživi u punom svom smislu i formi", dodala je.

Sam proces financiranja i snimanja također je dugo trajao, a film je završen prošle godine, u produkciji kuća Marinis Media i Set Sail Films. U zbog pandemije izuzetno izazovnim vremenima konačno je krenuo u festivalsku distribuciju, počevši od ZagrebDoxa koji redateljica smatra odličnom polazišnom točkom.

Vjerodostojan prikaz događaja u filmu je postignut uz pomoć time-lapse sekvence fotografija - događaji su rekonstruirani na temelju fotografija, dnevnika i videa iz njihovih privatnih arhiva.

Uz pomoć tog materijala Marinić vjerno je predočila kronologiju onoga što im se pojedinačno događalo, ali i njihovo okruženje, primjerice, izgled soba u samostanu u koje je inače nemoguće ući.

"Htjela sam na gledatelje prenijeti emociju koju sam osjetila dok sam radila film i zadržati trenutak tog osjećaja da sjedimo s njima, listamo njihove foto-albume i slušamo tu nevjerojatnu priču", rekla je.

U igranim dijelovima glume Maruška Aras, Mia Anočić Valentić, Iva Mihalić, Ana Maras Harmander, Sanja Milardović, Jadranka Elezović, Asja Jovanović, Vlasta Ramljak.

Ivana Marinić Kragić (Split, 1984.) završila je 2012. studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirala je kratkometražni znanstvenofantastični film "Odlazak" (2015), adaptaciju istoimenog stripa Igora Kordeja.

Kao producentica za kuću Marinis Media radila je na razvoju eksperimentalnog dokumentarnog filma "Novi Južni Zagreb" (2015) redatelja Darka Fritza i dugometražnog igranog filma "Reži" (2019) u režiji Koste Đorđevića.

Njezin debitantski film "Nun of your Business" sudjelovao je prije dvije godine na ZagreDox Pro-u, a sada se prikazuje u regionalnoj konkurenciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum