ZAGREB

ZagrebDox: "Ljubav oko svijeta" nakon knjige i filma ide dalje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon uspjeha s knjigom "Ljubav oko svijeta" Anđela i Davor Rostuhar na ZagrebDoxu premijerno u petak predstavljaju svoj istoimeni dokumentarni film i najavljuju nastavak projekta s ljubavnim pričama iz Hrvatske i regije.

"Knjiga je stvarno bila odlično dočekana. Od izlaska u veljači do danas prodano je preko pet tisuća primjeraka i na samom je vrhu ljestvice najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj ove godine", rekla je Anđela Rostuhar u razgovoru za Hinu.

S obzirom na to vjeruje da će i film biti uspješan i gledan. Nakon prikazivanja na kanalu Arte u Njemačkoj i Francuskoj te na švicarskoj televiziji SRF i austrijskoj ORF, kupili su ga još njemački Deutsche Welle, švedska SVT i estonska ERR televizija. 

"Reakcije na film bile  su odlične, samo Arteovu Facebook najavu filma je pogledalo preko milijun ljudi, a u Njemačkoj je bio 11. po gledanosti na tom kanalu", napomenula je. 

Kao već iskusni svjetski putnici, bračni par Rostuhar na svom je medenom mjesecu, koji se produžio na cijelu 2019. godinu, snimili su 120 priča, odnosno oko 50 sati materijala. U film su ušle 33 priče, u ukupno 75 minuta. 

Rostuhar kaže kako je odabir priča bio težak i dugotrajan proces, što pokazuje i da se snimljenim materijalom počela baviti u siječnju 2020., a tek su u rujnu imali finalnu selekciju.

Osobito joj je bilo teško odustati od priča uz koje se vezala. "Sve smo te ljude upoznali, proveli vrijeme s njima, otvorili su nam srca. Bilo mi je teško ostavit njihovu priču neispričanu, no ipak su sve ispričane u knjizi, a i za film se nadam da će dobiti neki nastavak."

S mnoštvom svjedočanstava iz svih kutaka svijeta, od velikih zapadnjačkih gradova do izoliranih amazonskih prašuma, sela na Himalaji, afričkih slamova, film kroz priče najrazličitijih parova pronalazi poveznice doživljaja ljubavi, bez obzira na geografske ili kulturološke uvjetovanosti.

Kolaž odnosa pokazuje slojevitost ljubavi

Obuhvaćen je širok spektar priča, od srednjoškolskih ljubavi, preko parova koji se nisu poznavali do samog vjenčanja do onih koji žive u tradicionalnim poligamnim ili pak modernim poliamornim vezama. 

Rostuhar kaže kako svaka od njih ima svoje izazove o čemu protagonisti otvoreno progovaraju, a kada bismo ih samo čitali ili o njima čuli iz neke druge ruke, činile bi nam se možda nevjerojatne, kompleksne, do te mjere da bismo se možda zapitali je li to  stvarno ljubav.

"Međutim, u filmu slušamo priče direktno od protagonista s kojima se vrlo vjerojatno možemo na neki način poistovjetiti i koji nam daju širi kontekst te svoje priče, ne samo govorom, nego i neverbalnom komunikacijom, prostorom u kojem žive, načinom na koji komuniciraju", dodala je. 

Tako se, ocijenila je, počinje stvarati veza između gledatelja i priče, prostor za razumijevanje i toleranciju, i shvaćanje da nema jednostavnog i jednoznačnog odgovora na to što je ljubav.

Dio prikupljenih priča odmah su eliminirane zbog loše rasvjete ili zvuka, a ostale su slagane prema glavnoj ideji filma - da protagonisti budu iz različitih  geografskih, ekonomskih i političkih konteksta i daju što širi spektar odnosa i viđenja ljubavi. 

Njihovi su sugovornici odgovarali na sličan set pitanja – od toga kako su se upoznali i osjećali u počecima veze, kako se odnos razvijao, koja su njihova očekivanja, snage, slabosti te na kraju – što za njih znači ljubav. 

"Film predstavlja kolaž njihovih iskaza i prati sve faze odnosa – od trenutka kad su se upoznali ili imali prvi spoj, preko odluke da se vjenčaju ili zajedno usele te njihovih kasnijih borbi i izazova pa sve do sadašnjeg trenutka", rekla je Rostuhar.

"Sve te priče zajedno čine jednu glavnu ljubavnu priču, koja pokazuje koliko slojevit i kompleksan ljubavni odnos može biti", dodala je. 

Film donosi i zračne snimke krajeva u kojima su snimali te usporene snimke raznih običaja, rituala zavođenja i interakcija između parova.

Dijelom su ga autori sami financirali, a dijelom produkcijske kuće Drugi Plan i njemački Autentic, dok je distribucija dijelom financirana sredstvima HAVC-a i Turističke zajednice Grada Zagreba. 

"Financijska konstrukcija još nije zatvorena, no nadamo se da ćemo ostatak sredstava prikupiti kroz TV i kino distribuciju", kaže redateljica.

Nastavak projekta s pričama iz Hrvatske i regije

Najavila je da će za sada nastaviti raditi na ovom projektu, ali bi voljeli napraviti svojevrsni nastavak "Ljubavi oko svijeta", s fokusom na priče iz našeg podneblja.

Zainteresirani za sudjelovanje mogu im svoje ili tuđe zanimljive ljubavne priče javiti putem web stranica Kluba za ekspedicionizam i kulturu te projekta "Ljubav oko svijeta", odnosno na linku https://ljubavokosvijeta.com/vase-ljubavne-price/.

"Tražimo ljubavne priče vrijedne zapisivanja i dokumentiranja, priče koje govore o zaljubljenosti i ljubavi, o dubokim emocijama i kulturološkim obrascima, o izazovima i uspjesima, prekidima i rastavama, predrasudama okoline i društva, priče koje svjedoče o jačini i veličini ljubavi, pokazuju kako nas ljubav povezuje, a istovremeno čini unikatnima", poručili su Rostuhari.

One najbolje i najrelevantnije za prikaz ljubavi u kulturi i društvu objavit će na web stranici projekta i na društvenim mrežama, te ih uvrstiti u filmski ili pisani nastavak projekta "Ljubav oko svijeta".

Nakon premijere na ZagrebDoxu  film će se prikazati još nekoliko puta u Kinu SC od 25. do 27. lipnja, nakon čega kreće na turneju po Hrvatskoj. 
Točne informacije o tome kada će s filmom i knjigom doći u pojedini grad objavljivat će na društvenim mrežama.

Rostuhar je najavila da će tijekom ljeta organizirati projekcije u gradovima uz obalu, a u jesen u kontinentalnoj Hrvatskoj i gradovima u regiji. 

Krajem godine otvara se i velika izložba fotografija "Ljubav oko svijeta“ u Berlinu, nakon čega planiraju ići na turneju po Njemačkoj, Europe, a možda i dalje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater