ZAGREB

ZagrebDox: Factum obilježava 25 godina postojanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Produkcijska kuća Factum obilježava u okviru ZagrebDoxa četvrt stoljeća postojanja, tijekom kojih je realizirala više od osamdeset nagrađivanih dokumentaraca.

Factumovi filmovi osvojili su dvije nagrade “Vladimir Nazor” za filmsku umjetnost, dva Grand prixa na Danima hrvatskog filma, četiri nagrade za najbolju produkciju i niz nagrada za pojedine umjetničke doprinose.

O sadržajnoj, a ponekad i burnoj povijesti Factuma, proizvedenim, ali i neproizvedenim filmovima, autorima i autoricama, kontroverzama i priznanjima, u srijedu će u okviru događanja “Factum - prvih 25” govoriti Nenad Puhovski, osnivač i ravnatelj te kuće.

Iz Factuma isiču kažu kako su njihovi filmovi izazivali prijepore, oštre kritike i javna sučeljavanja, tematizirali priče kojima se nitko drugi u to vrijeme nije želio baviti, primjerice u filmovima "Oluja nad Krajinom", "Lora - Svjedočanstva", "Paviljon 22", "Nemam ti šta reć' lijepo", "Tri" i "Blokada".

Ta je kuća, podsjećaju, bila i domaći pionir na polju autobiografskog dokumentarca, a omogućila je da se hrvatski dokumentarac uključi u svjetski trend intimnog i osobnog preispitivanja svijeta u kojem živimo, i to kroz filmove koji govore o samom autoru.

Takvi su bili filmovi poput "Graham i ja", "Dečko kojem se žurilo", "Sve o Evi", "Klasa optimist", "Ratni reporter" i "Iza ogledala".

Factumovi autori su se kontiunirano bavili ljudima s margine, osobito u trenutku homogeniziranja društva i guranja svih vrsta manjina na potpunu marginu.

Neki od njih su "Pešćenopolis", "Čuvar tegljača", "Sve 5", "Vajt", "TDZ - za uspomenu i dugo sjećanje", "Zajedno", "Čedo" i mnogi drugi.

Kako se ističe u najavi, na obljetničkom događanju govorit će se o tome je li, kao što je to 2008. pisao portal Hrvati Amac "Nenad Puhovski, lider Factum-a, ujedno i agent srbijanskog KOS-a”, je li istina da je Factum “izmislio” Salon odbijenih na DHF-u, zašto ga se ne spominje u Filmskoj enciklopediji i zašto HTV nikada nije ušao s njim u koprodukciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of