ZAGREB

Zagrebačka filharmonija od petka ponovo u Lisinskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Orkestar Zagrebačke filharmonije vraća se nakon više od godinu i pol dana u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog gdje će u petak, 24. rujna, pod ravnanjem maestra Dawida Runtza svoju novu sezonu otvoriti s repertoarom Moniuszkoa, Mozarta i Mahlera.

Nakon dugo vremena i svladanih svakojakih prepreka, od pandemije do potresa, Zagrebačka filharmonija vraća se u svoj dom, hram glazbe, Dvoranu Lisinski, gdje od sada svakog tjedna nastavlja sa svojim ciklusima, priopćeno je.

U novoj sezoni pod geslom "Glazba uvijek pronađe put" Filharmoničari najavljuju neprekinuti niz klasičnih i cross-over koncerata vođenih renomiranim umjetnicima na najvišoj umjetničkoj razini, a otvorit će ju, u petak 24. rujna, s Mazurkom iz opere Halka Stanisława Moniuszkoa, 40. simfonijom u g-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta te 1. simfonijom u D-duru, Titan, Gustava Mahlera.

Izvedbom će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz, koji je za ovu prigodu odabrao Mozartovu i Mahlerovu simfoniju kao pokazatelj razvoja u komponiranju simfonija u Beču, u rasponu od 100 godina.

Stanisław Moniuszko poslije Chopina svakako je najpoznatiji poljski majstor skladateljskog pera, stoji u najavi. "Halka" je smatrana jednom od njegovih najvećih opera, a Mazurka, kao tipični poljski ples, najbolji je uvod i pozdrav novog šefa dirigenta iz Poljske, dodaje se.

40. simfonija u g-molu, intenzivno je osjećajna i tragičnog tona i nedvojbeno jedna od Mozartovih simfonija kojima se najviše divio. Skladba postoji u dvije verzije te je napisana 1788. godine. 1. simfoniju u D-duru, koju su prve dvije izvedbe opisivale kao simfonijsku pjesmu a Mahler u svojim pismima gotovo uvijek nazivao simfonijom, skladatelj je izvodio više nego bilo koje od svojih kasnijih djela.

Dan iza premijernog koncerta, 25. rujna, Zagrebačka filharmonija gostuje u Slovenskom narodnom kazalištu u Mariboru, a dan kasnije, u nedjelju 26. rujna, Orkestar će dvadeseti put zaredom gostovati u Vukovaru. S posebnim poštovanjem prema značenju Vukovara u recentnoj hrvatskoj povijesti, šef dirigent Dawid Runtz odlučio je pokloniti ovaj nastup gradu heroju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum