ZAGREB

Zagrebačka alternativna glazbena scena na kompilaciji "Zagreb Calling"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U izdanju Menarta u srijedu, 5. svibnja, na tržištu će se naći kompilacijski vinil album "Zagreb Calling - Generacija bez refrena", koji sadrži pjesme deset alternativnih zagrebačkih bendova, predvodnika nove hrvatske scene, snimljenih u živo u Ksetu u siječnju ove godine.

"Deset alternativnih zagrebačkih bendova, četiri dana snimanja u KSET-u, jedan kompilacijski album. Tako bismo u jednoj rečenici mogli opisati ono što se u zagrebačkom KSET-u događalo od 15. do 19. siječnja 2021. Deset izvođača i bendova okupilo se kako bi snimili po jednu pjesmu za kompilaciju Zagreb Calling", stoji u najavi.

Reminiscirajući, svjesno ili ne, o nekim današnjim kultnim kompilacijama s ovih prostora, u KSET-u su se, s diskografskom potporom Menarta, logističkom podrškom KSET-ovih sekcija i uz organizaciju idejnog začetnika ove ideje, producenta Vedrana Peternela, okupila mlada imena koja već neko vrijeme na kreativnoj razini čine kompaktnu skupinu glazbenika, koje bismo mogli i trebali nazivati – novom hrvatskom scenom, dodaje se.

Na ideju o ploči koja bi ponudila presjek ponajboljeg iz aktualne alternativne zagrebačke glazbene scene Peternel je, kako ističe, došao nakon što je tijekom zadnjih 5-6 godina, kao glazbenik, producent ili voditelj programa u klubu Vinyl, imao priliku upoznati ogromnu količinu izuzetno kvalitetnih glazbenika i bendova koji "čine i žive nezavisnu domaću scenu".

"Većinu njih, kao ni mene, ne zanima niti jedan žanr kao takav, već vlastiti originalni izričaj koji je često mješavina raznih i različitih glazbenih utjecaja", rekao je Peternel.

"Mnogi iz moje generacije, ali i oni mlađi, referiraju se na Novi val kao zadnje bitno i stvarno kvalitetno što se na ovim prostorima dogodilo. Ja sam pak mišljenja da bi se scena koja se rađa i već polako izlazi na površinu mogla pokazati barem jednako važnom, ako ne puno jačom i plodnijom od Novog vala. Iz tog razloga, nekako mi je bio logičan nastavak da se sve to i trajno zabilježi te da se na jednom izdanju prezentira presjek izvođača i bendova koji tu scenu čine", dodao je.

Na ploči koja će se 05. svibnja naći na tržištu, na vinilu i svim digitalnim platformama, sviraju Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto.

Jedan od primarnih ciljeva izdanja je pokazati i dokazati da hrvatska ima nikad jaču, raznovrsniju i talentiraniju alternativnu scenu.

Kompilaciju prati i objavljivanje videomaterijala sa snimanja, a neke zanimljivosti o tome kako je tekao sam proces snimanja nalaze se u bookletu ploče, koji sadrži bilješke novinara i glazbenog kritičara Marka Podruga.

Uoči izlaska kompilacije, kao jedan u nizu najavnih spotova albuma "Zagreb Calling", izlazi spot grupe Porto Morto za pjesmu "Ne Ne Ne Ne", uvrštenu u album.

Porto Morto jedan je od produkata zagrebačkog JeboTon kolektiva, a njihov glazbeni smjer temelji se na mješavini art rocka, progresivnog popa i indie elektronike. Odlično prihvaćen album "Portofon" (2019.), s kojeg na prvu osvaja suradnja s Darkom Rundekom na singlu "Hodaj", priskrbio im je tri nominacije za Porin. Prepoznatljivost grade i po naglašenom vizualnom izrazu koji je u detalje razrađen u videospotovima i na pozornici.

Spot za pjesmu "Ne Ne Ne Ne" nastao je u zagrebačkom Ksetu tijekom live izvedbi deset bandova koje okuplja kompilacija, a snimao ga je Bojan Koštić. Može se pogledati na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=60K_ru6sktI.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater