POREČ

Začudni kolektiv predstavio "Osmi dan"


Grupa autora okupljena u 7DS-sistem, a koja stoji iza pazinskog festivala Sedam dana stvaranja, sinoć je u foajeu porečkog Pučkog otvorenog učilišta publici predstavila izbor svojih recentnih radova na multimedijalnoj manifestaciji naslovljenoj "Osmi dan", a koju je predvodio jedan od njenih idejnih začetnika David Belas. Okupljenima su prikazani filmovi Ide Skoko "Šuranove ovce" i "Materijali štorti" Noela Šurana, ali i izložbeni eksponati radionice analogne fotografije "Stari zanati" pod vodstvom Svena Stilinovića i grafičke radionice "Šenji" Valtera Černeke.

Apoteoza prostora mišljenja

Pod zajedničkim nazivnikom tematske cjeline "Apoteoza prostora mišljenja" koju grupa postavlja kao vodilju u svom trenutnom djelovanju, 7DS-sistem kroz izložbu "Osmi dan" predstavlja novije radove autora ovoga pomalo začudnog kolektiva. Ako nadodam da je festival nedavno prepoznalo i Europsko udruženje festivala dodijelivši mu europsku oznaku izvrsnosti, "Osmi dan" je, čini se, uvertira u veoma plodno razdoblje 7DS-sistema, rekao je uvodno David Belas. Posebno je istaknuo da su grafičke radionice "Šenji" pod vodstvom Valtera Černeke među najkvalitetnijim i najdugovječnijim radionicama ovoga festivala, a radovi su put od ideje do realizacije i predstavljanja javnosti prošli u samo tjedan dana.

Belas je pojasnio i da polaznici 7DS-a slobodno pristupaju umjetničkom i stvaralačkom radu, dok voditelji radionica imaju funkciju mentora. Kroz praćenje večernjeg programa koji se sastoji od umjetničkog, edukativnog i zabavnog dijela, kao i interakciju među radionicama, stvara se zajednica u kojoj se produkti radionica prezentiraju posljednjeg dana festivala na multimedijalnom događaju, a između ostalog, radionice se bave kazalištem, performansom, fotografijom i glazbom, a jedna od značajnijih je filmska radionica. Tematski ciklusi nisu obvezujući ali mogu koristiti kao smjernica u radu sudionika. Prvih pet godina tema festivala bila je "Istra na granici tradicionalnog i suvremenog" (2004.-2008.), a zatim je uslijedio ciklus "SVEjednoISTRA" (2009.-2013.). i "Apoteoza prostora mišljenja" od 2014. i traje do 2018. godine.

Tri razine djelovanja

Konkretno - festival funkcionira na tri razine djelovanja kroz petogodišnje tematske cikluse. Prva je razina djelovanja posvećena kulturnoj proizvodnji i realizira se kroz radionice i umjetničku koloniju. Predavanja, okrugli stol i tribine otvorenog tipa čine drugu razinu, odnosno ponudu, dok se na trećoj razini prezentiraju i promoviraju stvorena djela, odnosno video materijali, predstave, izložbe i slično rekao je Belas, nakon čega su okupljeni pogledali dva kratka filmska uratka, pogledali izložbu, a za sam kraj večeri na gitari i harmonici svirao je i njihov član Marko Ritoša.

Svi koji nisu imali mogućnosti pogledati jubilarnu 15. izložbu na samome otvaranju, to u Poreču mogu učiniti do 28. ožujka. (Napisao i snimio I. GRGAT)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini