ZAGREB

Zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa u petak u HGZ-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski glazbeni zavod (HGZ) ugostit će u petak, 6. studenoga, duo Dina e Mel koji čine pjevačica i muzikologinja Dina Bušić te gitaristica Melita Ivković, koje će zagrebačkoj publici premijerno predstaviti album zaboravljenih pjesama zadarskih Arbanasa, "Bërbili".

 Izdanje je dobilo više stručnih kritika koje ga ocjenjuju kao autentičnu i originalnu mediteransko-orijentalnu glazbenu priču izraslu iz arheologije, to jest muzikološkog istraživanja građe koja je potom nadograđena novim, izuzetno snažno profiliranim obradama glazbenika koji su se na njemu okupili, ističe se u najavi.

 Riječ je o zaboravljenim pjesmama zadarskih Arbanasa koji su u 18. stoljeću došli u Zadar s područja Skadarskog jezera, a čiju glazbenu baštinu Dina e Mel oživljavaju na albumu uz gostujuće glazbenike Miroslava Tadića (gitara), Yvette Holzwarth (violina) i Edina Karamazova (gitara i saz).

 "Želja da zagrebačkoj publici predstavimo album 'Bërbili' (Slavuj), plod našeg dugogodišnjeg istraživanja i rada, nadjačala je sve nedoumice izazvane ovim kompliciranim vremenima. Svirati se mora, jer glazba liječi", poručuje Dina Bušić.

 Prihod od ulaznica umjetnice će donirati za obnovu zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, gdje će se održati koncertna promocija.

 HGZ pažljivo prati i poštuje sve epidemiološke mjere, te je broj sjedećih mjesta u dvorani prepolovljen kako bi se jamčila sigurnost posjetitelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini