ZAGREB

Hrvatski barokni ansambl u nedjelju u HGZ-u prvi put nakon pandemije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon stanke izazvane pandemijom, Hrvatski barokni ansambl svoju 20. sezonu nastavlja u nedjelju, 25. listopada, koncertom koji pod nazivom "Concerto - Concertino!" u Veliku dvoranu Hrvatskog glazbenog zavoda donosi zvuke velikana baroka Telemanna, Bacha, Corellija i drugih.

Barok, taj raskošan i dinamični period 17. i prve polovice 18. stoljeća rođen na krilima renesanse i obilježen naglim napretkom znanosti, u glazbi je donio pregršt novosti, a najvažnija od njih je svijest da glazba ima moć i obavezu da pokrene ljudske emocije.

Hrvatski barokni ansambl već 20 godina čuva i njeguje glazbu baroknog razdoblja i bliskih epoha, izvodeći je na originalnim glazbalima i njihovim replikama. Ansambl okuplja glazbenike mlađe generacije, zaljubljenike u iskonski zvuk i stilski osviještenu interpretaciju koja je u skladu s duhom i poetikom vremena u kojem je nastala.

Utemeljila ga je te ga i vodi violinistica Laura Vadjon, a zbog posebno zanimljivih, živih i angažiranih interpretacija, kritičari i publika svrstavaju ga u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

Koncert u HGZ-u bit će ujedno i prvi nakon što je 20. sezona ansambla naprasno prekinuta pandemijom i strašnim potresom koji je zadesio Zagreb.

Kako se ističe u najavi, u teškim i neizvjesnim vremenima kada se mnogi ansambli gase i nestaju a umjetnici traže alternativna zanimanja, Hrvatski barokni ansambl želi svirati za publiku u nadi da uskoro dolazi "staro normalno" . "Do tada ćemo pratiti preporuke i koncertirati pred neuobičajeno malo publike, ali s istim žarom i motivacijom!", poručila je Vadjon.

U programu koncerta predstavit će se nekoliko solista na violinama te prvi oboist u ansamblu Stjepan Nodilo, a izvodit će se Telemann, Bach, Corelli, Marcello i drugi velikani baroka.

"Kroz dijalog, nadmetanje i neraskidivo zajedništvo HBRA će pokazati publici majstorstvo baroknih kompozitora u srazu solističkih - concertino i tutti - concerto dionica u raznim varijantama baroknog concerta grossa kao i pravog koncerta koji baš u to vrijeme poprima oblik i formu koji je zadržao do danas", .

HGZ pažljivo prati i poštuje sve epidemiološke mjere, a sigurnost posjetiteljima jamči i time što je kapacitet dvorane prepolovljen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum