ZAGREB

Cantus Ansambl 23. studenoga na drugom koncertu novoga ciklusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cantus Ansambl svoju slavljeničku 20. sezonu nastavlja 23. studenoga koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu na kojemu će, u povodu obilježavanja 75 godina Hrvatskog društva skladatelja, izvoditi djela Rubena Radice, Natka Devčića, Silvia Foretića i Šimuna Matišića.

U sezoni u kojoj slavi svoj 20. jubilej, Cantus Ansambl kroz pet će koncerata zagrebačkoj publici predstaviti antologijska i repertoarna dijela 20. i 21. stoljeća, ali i praizvedbe najmlađe generacije domaćih skladatelja.

"Od antologije do narudžbe, programska je okosnica umjetničkog voditelja Ansambla Berislava Šipuša, koji je zajedno s Ansamblom u posljednjih 20 godina kontinuiranog i vrlo aktivnog djelovanja izveo više od 700 skladbi, naručio nova djela od gotovo svih domaćih skladateljica i skladatelja te surađivao sa, za suvremenu glazbu, najrelevantnijim solistima i dirigentima", ističe se u najavi.

Pod Šipuševom dirigentskom palicom, na koncertu 23. studenoga u HGZ-u, drugom koncertu obljetničke sezone kojim će ujedno obilježiti i 75 godina Hrvatskog društva skladatelja, Ansambl će izvesti djelo Rubena Radice Litaniae Sanctorum pro Papa Ioanne Paulo, te Concertino za violinu i komorni ansambl Natka Devčića, u kojem će solističku ulogu preuzeti dugogodišnji koncertni majstor ansambla, profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Ivan Novinc.

U sklopu stalne suradnje s najmlađom, tek nadolazećom generacijom skladatelja, na ovom koncertu praizvest će se i novo djelo Šlomlek Maryam mladog, talentiranog udaraljkaša, vrlo aktivnog u svijetu jazza, ali i još uvijek studenta kompozicije u klasi prof. Mladena Tarbuka, Šimuna Matišića.

Cantus Ansamblu će se u izvedbi pridružiti i mezzosopranistica Marta Schwaiger, kao i saksofonisti Saša Nestorović i Dragan Sremec.

Također, publika će imati priliku čuti za recentni kontekst globalne pandemije iznimno zanimljivo djelo Valse macabre Silvia Foretića, u kojem će prisustvovati gotovo pa stalna suradnica Cantus Ansambla, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić.

Koncert će se uživo prenositi na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini