OD 2. SRPNJA

Vrhunske izvedbe klasične glazbe u Poreču: Zagrebački solisti otvaraju 60. Koncerte u Eufrazijani

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Zagrebački solisti (Arhiva)

Zagrebački solisti (Arhiva)


Jedan od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj ove će godine proslaviti šezdesetu obljetnicu nenadmašivog spajanja jedinstvene arhitekture Eufrazijeve bazilike i vrhunskih izvedbi klasične glazbe. Dugoiščekivana, okrugla sezona Koncerata u Eufrazijani otvara se u petak, 2. srpnja koncertom Zagrebačkih solista. Izvedba najuglednijeg hrvatskog komornog ansambla besprijekoran je izbor za obilježavanje ove važne obljetnice u organizaciji i selekciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Osim što je već stoljećima središte porečke duhovnosti i čuvanja vjere, umjetnosti, kulture i povijesti, od 1962. godine Eufrazijeva bazilika pozornica je vrsnim izvedbama domaćih i svjetskih klasičnih glazbenika. Otvorenje 60. Koncerata u Eufrazijani uveličat će koncert Zagrebačkih solista, najuglednijeg hrvatskog komornog ansambla s interpretacijama visokih umjetničkih dometa.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u sklopu Radija Zagreb, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom gotovo sedam desetljeća Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, koju redovito predstavljaju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncert-majstora, ujedno i koncert-majstora Münchenske filharmonije. Dosad su Zagrebački solisti održali više od 4.000 koncerata na svim kontinentima. Njihov repertoar uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, te predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja.

Koncert počinje u 21 sat i održava se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum