STRUČNI SIMPOZIJ

VODNJANSKA ŽUPA  PROSLAVILA 200. OBLJETNICU DONOSA RELIKVIJA Četiri sveta tijela i 300 relikvija čine vodnjansku zbirku najvećom na svijetu


"Kroz 30 godina mučnog rada izvršili smo posao stoljeća: obavili smo kanonsku rekogniciju, inventarizaciju i znanstvenu obradu relikvija oko 300 svetaca i četiri sveta tijela od kojih su tri neraspadnuta, a što je i danas zagonetka za znanost, a koje se nalaze u župnoj crkvi svetog Blaža. Od toga je 266 svetaca živjelo prije raskola 1054. godine i pripadaju univerzumu kršćanske baštine. To je jedinstvena zbirka relikvija u svijetu," rekao je vodnjanski župnik Marijan Jelenić na jučer održanom međunarodnom simpoziju povodom 200. obljetnice donošenja relikvija iz Venecije u Vodnjan.

Aneksa uz crkvu ili kripta ispod crkve.

Na simpoziju, koji su organizirali Župni ured Sv. Blaža i Grad Vodnjan, sudjelovalo je gotovo 20 znanstvenika, teologa, povjesničara i povjesničara umjetnosti, političara i novinara iz cijele Hrvatske, ali i Italije i Austrije, koji su obradili povijesni, religijski, sociološki i gospodarski kontekst relikvija. U fokusu su, naravno, bila istraživanja provedena posljednjih desetak godina u kojima su sudjelovali Hrvatski restauratorski zavod iz Zagreba, Patologija KBC-a Split i Sveučilište u Splitu, Centar za forenzičko ispitivanje "Ivan Vučetić" MUP-a u Zagrebu, Filozofski fakultet iz Zagreba… Jedna od senzacija istraživanja bila je i da su otkriveni sačuvani unutarnji organi u tijelu svete Nikoloze i svetog Ivana Olinija.

- O dijelu istraživanja lani je objavljena knjiga "Vodnjanske relikvije očima znanstvenika - antropološki pristup", a dr. Šime Anđelinović iz Splita rekao je da se u suvremenoj medicini već koriste spoznaje stečene na ostacima vodnjanskih svetaca, naveo je Jelenić na konferenciji kojoj su prisustvovali i članovi Povjerenstva za zaštitu i prezentaciju relikvija i Svetih tijela biskup u miru Ivan Milovan, fažanski župnik Ilija Jakovljević te novinarka i urednica Vesna Jurić Rukavina.

Ako bi se relikvije poredale na 20 centimetara daljine, nastao bi niz od šest kilometara! Stoga je bilo i riječi o potrebi da se relikvije i sakralno blago, osim kroz Muzej sakralne umjetnosti, propisno zaštite i predstave zajednici. Jedna od mogućnosti, o kojoj se već dugo govori, je gradnja aneksa uz crkvu, gdje bi se smjestila cjelokupna zbirka, a druga, koju Jelenić i više zagovara, zahtjevna je kripta ispod crkve.

Važna hodočasnička destinacija

- Ova je obljetnica prilika da se čuju neka nova razmišljanja, teološka, povijesna, ekumenska, i da se razmišlja o valorizaciji relikvija. U 14 godina kako sam bio na čelu Biskupije, pratio sam ovaj fenomen, a biskupi se, da tako kažem, često mole Majci Božjoj da se ne ukazuju u njihovoj biskupiji jer to povlači mnoge izazove. Tako je i s relikvijama, i zato čestitam Marijanu Jeleniću na marljivom radu i uspješnosti da sačuva i prezentira relikvije, rekao je biskup u miru Ivan Milovan.

Jelenić je sudionicima pokazao i šest kilograma težak prototip monografije "Sanctiarium Adignani", koja će, između ostalog, služiti i da potakne vrh crkvenih i drugih vlasti da se jače angažira na realizaciji iznimno zahtjevnog i skupog projekta prezentacije najveće svjetske zbirke relikvija.

- Ovaj projekt mnogi smatraju epohalnim. A naše iskustvo kroz 30 godina s oko 310.000 posjetitelja pokazuje da se ovo već profilira u važnu hodočasničku destinaciju, zaključio je Jelenić.

(Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini