ZAGREB

Virtualna izložba Kabineta grafike HAZU posvećena Danteu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Virtualnom izložbom i tiskanom publikacijom "Danteova Božanstvena komedija u crtežima Mirka Račkog/Iz fundusa Kabineta grafike HAZU" Kabinet grafike HAZU priključio se obilježavanju 700. godišnjice smrti Dantea Alighierija.

Iz HAZU-a kažu kako je druga serija ilustracija za Danteovu Božanstvenu komediju jedna je od najljepših crtačkih cjelina antologijske vrijednosti fundusa Zbirke 20. i 21. st. Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Autorica izložbe je Ružica Pepelko, viša kustosica Zbirke 20. i 21. stoljeća u Kabinetu grafike.

Po njezinim riječima, stilske i morfološke značajke te homogene crtačke dionice impresivnog stvaralačkog opusa Mirka Račkog sintetiziraju širok repertoar snažnog simbolističkog repozitorija prepunog demonoloških i angeoloških vidova, alegoričnih, onostranih i fantastičnih narativa koji u konačnici "otkrivaju Račkijevo istinsko poštovanje spram Danteove velepjesni, ali i oslobođenu ilustratorsku invenciju pri hrabrom otklonu u artističku interpretaciju danteološke metaforike". 

Kako podsjeća u predgovoru, trideset crteža druge serije ilustracija objavljeno je u drugom izdanju Kršnjavijeva prijevoda "Pakla" 1919. godine te trinaest u trećem 1937., dok crteži "Čistilišta" i "Raja" iz 1911. godine nikad nisu objavljeni. 

Radovi antologijske vrijednosti, kroz opširna kataloška pojašnjenja tematsko-literarnog konteksta (publicirana u tiskanom katalogu), ponovno osvjetljuju i valoriziraju artistički habitus Mirka Račkog i njegovu pionirsku ulogu provodnika europskih modernističkih strujanja u korpus hrvatske umjetnosti 20. stoljeća, ustvrdila je.

Pepelko kaže kako je autor u osam desetljeća dugom stvaralačkom vijeku ostavio impozantan umjetnički opus koji a priori obilježava simbolistički realizam. 

"Školovan u secesionističkim centrima Beču, Pragu i Münchenu, Rački je u prva dva desetljeća 20. stoljeća konceptualizirao likovna strujanja simbolizma upisavši se svojim radovima u temelje hrvatske, a ilustracijama Divine commedije i u tekovine europske moderne umjetnosti", zaključila je.

Izložba se može pogledati na adresi: https://racki.kabinet-grafike.hazu.hr/, dok je tiskani katalog s proširenim tekstualnim sadržajima dostupan je u Kabinetu grafike HAZU.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom