ZAGREB

Večeri na Griču od 1. do 29. srpnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Večeri na Griču, jedan od najstarijih zagrebačkih ljetnih glazbenih festivala održat će se od 1. do 29. srpnja u atriju Galerije Klovićevi dvori, a na rasporedu je devet koncerata u izvedbama hrvatskih i stranih umjetnika, priopćili su organizatori.

Festival počinje umjetničkom suradnjom koja spaja hrvatsku i bugarsku glazbenu tradiciju na originalan način u izvedbama dua Tihomira Hojsaka na kontrabasu i Filipa Novosela na tamburi te svjetski priznatog kavalista Teodossiija Spassova.

Službeno otvorenje festivala održat će se u subotu, 2. srpnja, kada će nastupiti Zagrebački solisti, neizostavni gosti festivala od njegovih početaka 1982. godine.

U ponedjeljak, 4. srpnja slijedi koncert Kvarteta Papandopulo, koji čine najbolji i najsvestranijih hrvatski saksofonisti srednje generacije, a na programu su djela hrvatskih skladatelja.

Zajednički donatorski koncert zagrebačkih zborova Cantores sancti Marci, Vladimir Prelog i Ivan Goran Kovačić održat će se u petak, 8. srpnja, a prihod od prodaje ulaznica bit će darovan za obnovu crkve sv. Katarine stradale u potresu 2020. godine.

Pijanistički recital makedonskog virtuoza svjetskoga glasa Simona Trpčeskog najavljen je za ponedjeljak, 11. srpnja. Ovom prilikom Trpčeski će svirati na koncertnom klaviru Fazioli, što će ujedno biti premijera glazbala ove talijanske tvrtke u Zagrebu, a klavir će posebno za koncert Trpčeskog biti dopremljen iz Ljubljane.

Zagrebački kvartet u suradnji sa solistima, klarinetistom Milanom Miloševićem i fagotistom Žarkom Perišićem, nastupit će u ponedjeljak, 14. srpnja, a Hrvatski gitarski kvartet koncert će održati u nedjelju, 17. srpnja.

Na koncertnom podiju Klovićevih dvora u ponedjeljak, 18. srpnja, mađarski ansambl Bacchus Consort predstavit će se zagrebačkoj publici skladbama europske i američke provenijencije iz perioda od 16. do 18. stoljeća, a završetak Večeri, u petak 29. srpnja, obilježit će nastup violinista Robyja Lakatosa koji u svojim nadahnutim interpretacijama isprepliće romsku i mađarsku glazbenu tradiciju.

Svi najavljeni koncerti počinju u 21 sat.

Ovogodišnji program Večeri na Griču proširen je izložbom donatora festivala Franka S. Lehmanna, konceptualnog umjetnika na području instalacije, fotografije i grafičke reprodukcije, koja će biti otvorena u nedjelju, 17. srpnja u Galeriji KIC-a.

"Nesumnjivo je da će 41. Večeri na Griču svojim iznimnim i raznolikim glazbenim repertoarom još jednom potvrditi svoju značajnu poziciju na karti sličnih vodećih komornih festivala u Europi te zagrebački Gornji grad učiniti živim mjestom umjetnosti i kulture koje ovoga ljeta svakako vrijedi posjetiti", poručili su organizatori.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater